Zioła na zgagę, zapalenie żołądka, reflux (gerd)
Zgaga to tzw., pieczenie w przełyku. Dochodzi do podrażnienia błony śluzowej przełyku, przeważnie wynika to z cofania się kwaśnej treści z żołądka jest to tzw.: reflux żołądkowo-przełykowy. Co za tym idzie zgaga to odczucie, które powodują choroby w tym choroba refluxowa, ale nie tylko. Czynnikami, które mogą powodować reflux to: nadwaga, otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie tytoniu, zaburzania odżywiania oraz nieodpowiednia dieta.
Bardzo istotne jest dbanie o ruch fizyczny. Praca siedząca wymusza na nas brak ruchu przez większą część dnia. Warto po pracy do domu wrócić pieszo, może pójść z dzieckiem na długi spacer lub wybrać się na rower, rolki, basen. Regularny ruch fizyczny uchroni nas od nadwagi, otyłości oraz innych dolegliwości, które rzutują na funkcjonowanie całego organizmu. Codziennie około 30 min umiarkowanej aktywności fizycznej dla osoby w średnim wieku będzie wystarczające. Zwracajmy uwagę na dietę, bilansowanie posiłków unikanie dań tłustych i napojów gazowanych na pewno wyjdzie nam na zdrowie.
Trochę inną chorobą jest zapalenie błony śluzowej żołądka, która polega na całkowitym uszkodzeniu błony śluzowej przez bakterię Helicobacter pylorii lub nadżerki przełyku. Uszkodzenie błony śluzowej może dojść również po przez przyjmowanie leków lub spożywanie dużej ilość alkoholu. Choroba może się również objawiać bólami brzucha, wymiotami, nudnościami, uczuciem pełności. Każda z tych dolegliwości towarzysząca nam przez długi czas lub nawracająca powinna być skonsultowana z lekarzem specjalistą.
Jakie wybrać zioła na zgagę?
Prawoślaz na zgagę
Korzeń i liście prawoślazu lekarskiego to jedno z topowych ziół, które mogą pomóc nam na zgagę. Stosuje się go w schorzeniach układu pokarmowego. Zmniejsza podkrążenie żołądka i błony śluzowej przełyku. Niweluje nadkwasotę. Najczęściej spożywany jest napar z prawoślazu lekarskiego. Nie należy spożywać go w czasie karmienia piersią i w ciąży.KORZEŃ PRAWOŚLAZU
Szałwia na zgagę
Szałwia lekarska to znane i lubiane zioło, które można wykorzystać
w kuchni jak i jako zioło lecznicze. Jest łatwa w uprawie więc można z powodzeniem uprawiać ją nawet na balkonie. Roślina wspomaga prace trzustki, polepsza trawienie i zmniejsza zgagę. Napary z liści szałwii należy spożywać dwa razy dziennie. Odradzane są kobietom karmiącym piersią gdyż szałwia może zmniejszyć laktacje.
![SZAŁWIA LISC](https://mojazielarnia.pl/4969-thickbox_default/szalwia-lisc-50-g-.jpg)
Babka lancetowata na zgagę
Babka lancetowata wpływa pozytywnie na błonę śluzową przełyku i żołądka. Babka podnosi aktywność komórek odpornościowych, może być również stosowana przy owrzodzeniach dwunastnicy i żołądka. Jeśli pokusimy się o własnoręczny zbiór ziela, pamiętajmy aby pochodziło ono z dala od ruchliwych ulic i wysokiego zanieczyszczenia to bardzo istotne jeśli mamy zamiar je spożywać. Na stronie mojazielarnia.pl można kupić gotowe opakowania ususzonej babki do robienia naparów.
![babka lancetowata](https://mojazielarnia.pl/5286-thickbox_default/babka-lancetowata-lisc-50g.jpg)
Mięta pieprzowa na zgagę
Mięta pieprzowa nie tylko odstrasza wiele szkodników, dobrze smakuje jako dodatek do drinków lub smoothie ale również ma właściwości lecznicze. Polepsza trawienie, łagodzi wzdęcia, kolki i zgagę. Ułatwia trawienie tłuszczy, do tego zmniejsza dolegliwości związane z jelitem drażliwym. Mięta to takie zioło, które jest łatwe w uprawie, szybko się rozmnaża i z powodzeniem można ją uprawiać w doniczce przez cały rok. Oczywiście można zakupić gotowe pakiety wysuszonej rośliny z ekologicznych upraw co bardzo ułatwia nam korzystanie z naparów.
![mieta](https://mojazielarnia.pl/6178-thickbox_default/mieta-lisc-50g.jpg)
Korzeń arcydzięgla na zgagę
Korzeń arcydzięgla jest zielem, które uspokaja i wycisza organizm w tym najbardziej żołądek. Działa rozkurczowo i można go stosować na uczucie sytości pełności, reguluje produkcję kwasu żołądkowego i polepsza przesuwanie się pokarmu w jelitach. Arcydzięgiel działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i poprawia krążenie krwi.
![arcydziegiel korzen](https://mojazielarnia.pl/7989-thickbox_default/arcydziegiel-korze-50g.jpg)
Pobiał na zgagę
Liście podbiału znany jest z leczeniainfekcji górnych dróg oddechowych: chrypka, bóle gardła, kaszel, astma, zapalenie oskrzeli i płuc. Jednak można je wykorzystać również w dolegliwościach żołądkowych. Podbiał wykazuje duże działanie w leczeniu wrzodów żołądka lub ropni przełyku.
![podbial lisc](https://mojazielarnia.pl/7990-thickbox_default/podbial-lisc-50g-.jpg)
Siemię lniane na zgagę
Siemię lniane nazywane jest ‘złotym bogactwem’, pomaga przede wszystkim w zaparciach oraz tworzy otoczkę ochronną w przełyku, żołądku i jelitach. Do tego siemię lniane zawiera kwasy Omega 3, które są bardzo ważne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
![len nasiona](https://mojazielarnia.pl/7991-thickbox_default/len-nasiona-siemie-lniane-200g.jpg)
Znane mieszanki Ojca Andrzeja Czesława Klimuszko mają swoje zastosowanie również w leczeniu zgagi, refluxu, które są efektem np. ostrego zapalenia przełyku. Mieszanka zawiera: ziele krwawnika, nasiona kozieradki, liście szałwii, liście podbiału, melisy, mięty pieprzowej, kwiaty rumianku, arniki, korzeń prawoślazu i perzu.
- Liście podbiału i perz działają ściągająco, powlekająco i osłaniająco. Powodują że ściany narządów wewnętrznych biorących udział w trawieniu pokryte są błoną ochronną
- Nasiona kozieradki posiadają w sobie duże pokłady błonnika bardzo istotnego w prawidłowym trawieniu. Wspomagaj wydzielanie soku żołądkowego, niwelują wzdęcia
- Liście melisy łagodzą skurcze mięśni i unicestwiają bakterię. Pomaga w gazach i wzdęciach
- Kwiaty rumianku regulują produkcję kwasu żołądkowego, działają przeciwzapalnie i tworzą błonę ochronną na żołądku
- Korzeń arniki ma działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, zapobiega powstawaniu skrzepów i zatorów
Inna ziołowa mieszanka Ojca Klimuszko dedykowana jest zapaleniu żołądka. W jej skład wchodzą: ziele tysiącznika, ziele tymianku, srebrnika, liść mięty pieprzowej, melisy, podbiału, szałwii, korzeń prawoślazu, omanu, kozłka i arcydzięgla.
- Ziele tysiącznika i tymianku to rośliny znane już w starożytności, uśmierzały bóle brzucha, uczucie pełności, wzdęcia
- Ziele srebrnika działa ściągająco, przeciwzapalnie, poprawia trawienie przez optymalizowanie produkcji kwasu żołądkowego
- Korzeń omanu ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Oczyszcza organizm.
- Korzeń kozłka zmniejsza napięcie organizmu, działa wyciszająco i odprężająco. Reguluje sen i pozwala na wyciszenie ciała.
Innym zielarzem, który proponuje nam mieszanki ziołowe jest Ojciec Grzegorz Sroka. Stworzył on mieszankę na Nadkwaśność Żołądka, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie żołądka. Leczy nieżyt żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka w jej skład wchodzą: ziele tysiącznika, dziurawca, liście mięty pieprzowej, siemię lniane, korzeń prawoślazu i arcydzięgla, ziele krwawnika i korzeń lukrecji.
- Ziele dziurawca działa rozkurczowo na mięśnie gładkie i skurcze żołądka. Substancje zawarte w roślinie działają przeciwzapalnie
- Ziele krwawnika działa podobnie jak dziurawiec oraz dodatkowo wstrzymuje krwotoki, które mogę tworzyć się w zaawansowanych chorobach żołądka
- Korzeń lukrecji regeneruje błonę śluzową żołądka. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Dobranie odpowiednich mieszanek ziołowych jest bardzo istotne w leczeniu schorzeń. Dbajmy o swoją formę psychiczną jak i fizyczną!
Literatura
- Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego. I. Kaczmarczyk-Sedlak, A. Ciołkowska, Warszawa, 2017
- Oficjalna strona Internetowa – www.mojazielarnia.pl
- Choroby żołądka i jelit. Kuracje jelit, M. Treban, 2019
- Zioła i diety, którymi wygasisz stany zapalne, A. Wiśniewska, 2021
- Zioła naturalne lekarstwo z pól i ogrodów, R. Gmitrzak, 2017
- Cenne zioła, J. Zdrojewska, Top Agar Polska, nr: 12, 2008
- Oficjalna strona Internetowa www.atlas.roslin.pl
- Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, A. E. Senderski, 2016
Artykuł na zlecenie. Zakaz kopiowania w całości lub części . Pełne prawa autorskie: mojazielarnia.pl
Autor: mgr MartynaCieslińska.
Uwielbia rośliny i ich wartości użytkowe. Skończyła Uniwersytet Rolniczy Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa.