ACEROLA

Producenci

ACEROLA  

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 14 elementów

Co to jest wiśnia Acerola?

Wiśnia Acerola to roślina pochodząca z tropikalnych regionów zachodniej półkuli. Powszechnie nazywana jest także wiśnią z Indii Zachodnich, wiśnią z Barbadosu lub po prostu „acerolą”. Uważa się, że krzewopodobna roślina pochodzi z południowego Meksyku i Karaibów.

Acerola produkuje jagody podobne do wiśni, ale nie jest to prawdziwa wiśnia. Te jagody są przyjemne w smaku i były używane w medycynie nowoczesnej i ludowej. Tradycyjne zastosowania obejmują leczenie dolegliwości wątroby, biegunki, czerwonki, kaszlu i przeziębienia.

Ostatnio pojawiło się zainteresowanie wykorzystaniem witaminy C w aceroli jako suplementu. Istnieje wiele twierdzeń dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia na temat tego suplementu, ale nie wszystkie mają badania na ich poparcie.

Dlaczego ludzie biorą wiśnię acerola?

Acerola jest najbardziej znana z tego, że jest niezwykle bogata w witaminę C. Z tego powodu jest często stosowana w leczeniu przeziębienia lub grypy lub w zapobieganiu im. Jest również stosowany jako składnik odżywczy przeciwutleniaczy. Razem z witaminą C można przyjmować acerolę w celu wzmocnienia odporności.

Podobnie jak oczaru wirginijskiego , wiśnia aceroli ma działanie ściągające. Może to być pomocne w leczeniu wyprysków skóry, promowaniu elastyczności skóry i wspomaganiu problemów trawiennych. Może nawet mieć zastosowanie jako środek przeciwbakteryjny do płukania jamy ustnej.

Inne zastosowania aceroli obejmują:

  • środek przeciwdepresyjny
  • przeciwgrzybicze
  • wytrzymałość sportowa
  • biegunka
  • czerwonka
  • ściągający skórę (krem)
Jak spożywać wiśnię acerola?

Spożywaj część jagodową lub owocową rośliny aceroli ze względu na jej korzyści zdrowotne. Jego smak bywa opisywany jako słodki, aromatyczny i cierpki. Łatwo je się na surowo lub gotuje w potrawach.

Najlepszym sposobem na uzyskanie owoców jest wyhodowanie własnego owocu, ponieważ wiśnia acerola szybko się psuje. Możesz również konserwować świeże wiśnie aceroli, zamrażając je zaraz po ich zerwaniu.

Owoce najczęściej występują w postaci suplementów. Dzieje się tak, ponieważ jagoda rozkłada się w ciągu pięciu dni od zbioru, tracąc wiele ze swoich składników odżywczych. Nawet soki łatwo się psują, chyba że zostaną dodane konserwanty. Jednak najlepszym sposobem na spożycie wiśni aceroli jest zjedzenie jej owoców. Suplementy nie powinny być Twoim pierwszym wyborem.

Formularze suplementów obejmują:

  • kapsuła
  • do żucia
  • płynny ekstrakt (nalewka)
  • proszek

Suplement w proszku jest dość popularny. Wykonany z odwodnionego i sproszkowanego soku z aceroli wiśniowej, można go mieszać z napojami, koktajlami, sokami i nie tylko. Z mrożonych jagód można również przygotowywać koktajle.

Nie ma badań klinicznych potwierdzających bezpieczną dawkę aceroli. Można śmiało powiedzieć, że przyjmując acerolę w domu, można postępować zgodnie z wytycznymi dotyczącymi suplementacji witaminy C. Dzieje się tak, ponieważ ta witamina w największym stopniu przyczynia się do wartości odżywczej aceroli.

Pokazuje 1 - 12 z 14 elementów