KAWY

Producenci

KAWY  

Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów

Kawy bio

Picie kawy stanowi dla wielu osób przyjemny rytuał. Jej zapach kojarzy nam się z chwilami relaksu w domu, kojącymi przerwami w pracy, czy przepysznym deserem spożywanym w przepełnionej aromatem kawiarni. W Polsce najczęściej wybieramy tradycyjną kawę (mieloną lub ziarnistą), której aromat i smak wydobywane są w trakcie procesu wypalania, czyli tzw. roastingu. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że na rynku dostępna jest również kawa zielona. Na naszej stronie znajdują się wysokiej jakości kawy bio, które różnią się między sobą stopniem zmielenia, czy intensywnością.

Kawa zielona ziarnista – czym różni się od tradycyjnej kawy?

Kawa zielona to tak naprawdę nieprzetworzone ziarna kakaowca, które posiadają w składzie wiele, prozdrowotnych składników odżywczych. Ziarnista lub mielona wersja owoców kakaowca różni się od tradycyjnej kawy przede wszystkim stopniem przetworzenia. W przypadku kawy zielonej, ziarna oczyszczane są jedynie z łusek nasiennych. Nie poddaje się ich procesowi roastingu, co pozwala zachować w składzie istotny składnik odżywczy – kwas chlorogenowy. Ziarna, które nie są poddawane paleniu, charakteryzują się delikatniejszym smakiem i nie posiadają tak intensywnego zapachu. Łagodniejsza wersja może być z powodzeniem spożywana przez osoby, które borykają się z problemami żołądkowymi po wypiciu standardowej “małej czarnej”.

Zielone kawy bio – drogocenne właściwości

Liczne badania jasno wykazują, że kawa zielona ziarnista/mielona ma w składzie wiele, cennych właściwości prozdrowotnych. Posiada masę witamin i minerałów, tj. cynk, żelazo, sód, czy fosfor. Obecność błonnika efektywnie stymuluje kondycję flory bakteryjnej w jelitach. Ponadto bierze udział w procesach odpowiadających za usuwanie metali ciężkich z organizmu. Wartość energetyczna zielonej kawy w 100g produktu wynosi  jedynie 14 kalorii!

Zielona kawa mielona na odchudzanie – działanie kwasu chlorogenowego

Jednym ze składników, który wyróżnia zieloną kawę, jest kwas chlorogenowy. Odpowiada on za zmniejszenie ilości cukrów w organizmie. Istotny wpływ na procesy metaboliczne sprawia, że nieprzetworzone ziarna często stosowane jest jako produkt wspomagający odchudzanie. Spowolniony proces wydzielania glukozy do układu krwionośnego po posiłku skłania organizm do korzystania z zapasów. Zielona kawa mielona na odchudzanie może być świetnym składnikiem wspomagającym, ale nie powinna być traktowana jako zamienna alternatywa dla zdrowej, zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej.

Zielone kawy bio – cena i opinie konsumentów

W naszym sklepie znajdują się odpowiednio wyselekcjonowane produkty od cenionych producentów na rynku. Stawiamy na konkurencyjność cenową, różnorodność asortymentu oraz terminowość w realizacji składanych na stronie zamówień. Wysoką jakość oferowanych kaw bio potwierdzają opinie setek zadowolonych klientów, którzy zdecydowali się na zakupy w naszym sklepie. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z opisami poszczególnych produktów. Życzymy udanych zakupów!

Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów