GRZYBY i ROBAKI

Producenci

GRZYBY i ROBAKI

Candida to grzyb z rodziny drożdżaków, który normalnie  żyje w przewodzie pokarmowym człowieka. Oprócz grzybów z rodzaju Candida, jelita  zasiedlają inne drobnoustroje, głównie są to: bakterie beztlenowe (> 90 %),  bakterie względnie tlenowe głównie E. coli.

Problem zaczyna się wtedy, gdy równowaga w ilości oraz w składzie drobnoustrojów zmieni...

Candida to grzyb z rodziny drożdżaków, który normalnie  żyje w przewodzie pokarmowym człowieka. Oprócz grzybów z rodzaju Candida, jelita  zasiedlają inne drobnoustroje, głównie są to: bakterie beztlenowe (> 90 %),  bakterie względnie tlenowe głównie E. coli.

Problem zaczyna się wtedy, gdy równowaga w ilości oraz w składzie drobnoustrojów zmieni się w naszym jelicie.

Z taką sytuacją mamy do czynienia zwykle gdy zjemy lub wypijemy coś, co było skażone chorobotwórczymi bakteriami, jak gronkowiec złocisty, Salmonella, patogenne szczepy bakterii pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), Enterobacteriace oraz wiele innych.

Złe bakterie mogą zacząć się rozmnażać w przewodzie pokarmowym i dochodzi do pojawienia się objawów zatrucia pokarmowego.

Inną przyczyną zaburzenia składu mikroflory jelitach jest stosowanie antybiotyków, które nie potrafią odróżniać bakterii nieszkodliwych od tych chorobotwórczych

Podawanie antybiotyków podczas infekcji bakteryjnej leczy zachorowanie ale jednocześnie niszczy naturalnie występujące w okrężnicy bakterie. Zaczynają się wtedy namnażać drobnoustroje chorobotwórcze, które są oporne na podawany antybiotyk, i nie znajdują żadnej konkurencji w postaci innych bakterii, które zostały zniszczone przez zastosowany lek. W takiej sytuacji może dochodzić do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy.

Candida przez swoje oddziaływanie na ścianę jelita powoduje jej nieszczelność i zdolność przenikania przez ścianę jelita substancji, które normalnie nie powinny się pojawić we krwi. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba.

Pojawiają się dziwne reakcje układu immunologicznego np. alergia na składniki żywieniowe, kosmetyki, zapachy. Dotychczas niegroźne substancje stają się alergenami wziewnymi.

Grzybica jest chorobą bardzo trudną w leczeniu, przebiegającą z licznymi nawrotami, ponieważ drożdżaki osiągnęły znacznie wyższy szczebel rozwoju niż bakterie, w związku z czym lepiej i szybciej potrafią przystosować się do zmiennych warunków środowiska. Są trudniejsze do zniszczenia, szybko nabywają oporność na kolejno stosowane leki, dlatego też leczenie nie przynosi pożądanych efektów.

Nadmierna ilość grzybów Candida w organizmie może przyczynić się do powstania różnych chorób np. astmy, cukrzycy, choroby żołądka (refluks), jelit np. zespół nieszczelnego jelita, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz wielu innych pozornie nie związanych z obecnością candidy.

Bardzo wiele symptomów może być sygnałem, który świadczy o tym, że w organizmie zagnieździł się drożdżak candida:  zmęczenie; wzdęcia; biały nalot na języku; nudności; gazy; niepohamowany apetyt na słodycze; brzydki zapach z ust i całego ciała; bulgotania, przelewania w jelitach; cuchnące biegunki; bóle brzucha; wzmożone wydzielanie śluzu; nawracające problemy z zatokami; bóle stawów; stany podgorączkowe; bóle głowy; cienie pod oczami; uczucie suchości w ustach i suchych oczu; wysypki; trudności z koncentracją; katar sienny; infekcje uszu; nietolerancja glutenu; stany depresyjne; problemy trawienne; kłopoty z pamięcią; uczucie zmęczonych nóg; niespokojny sen; problemy z oddychaniem; infekcje narządów płciowych;

Więcej

GRZYBY i ROBAKI Jest 143 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 21 z 143 elementów