Kwas askorbinowy - czym jest?

Kwas askorbinowy - czym jest?

Co to jest i gdzie kupić kwas askorbinowy?

 

Mimo zawiłej nazwy kwas askorbinowy jest to związek raczej znany przez każdego dorosłego człowieka.  Większość związków organicznych ma swoją chemiczną zawiłą nazwę a my znamy ją raczej z nazewnictwa potocznego. W tym wypadku jest podobnie kwas askorbinowy to nic innego jak witamina C, w języku łacińskim acidum ascarbicum. Organiczny związek zaliczany do alkoholi polihydroksylowych, naturalnie powstaje wskutek fermentacji glukozy np. w owocach w podobnej reakcji można go otrzymać również syntetycznie.. Witamina C jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania każdego żywego organizmu.

 

Kwas askorbinowy czyli witamina!

Kwas askorbinowy należy do grupy witamin. Najprościej mówiąc są to organiczne związki chemiczne o przeróżnych budowach. Mogą mieć pochodzenie naturalne lub syntetyczne. Dodatkowo organizm sam nie potrafi ich stworzyć i trzeba je dostarczać z zewnątrz np. z pokarmem lub suplementami. Witaminy są potrzebne do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Ciekawą cechą akurat witaminy C jest fakt, że rozpuszcza się ona w wodzie a nie w tłuszczach. Istotną informacją jest to, że kwas askorbinowy występujący w przemyśle często oznaczony jest na etykiecie jako E300. Chcąc zakupić produkt właśnie z witaminą C warto znać tą symbolikę.

 

Formy witaminy C

Skupiając się na formie witaminy C, dzielimy ją na formę wyizolowaną z owoców lub warzyw tzw. naturalnej formie lub syntetycznej, która powstaje w laboratorium. Co do lepszego wyboru to nie ma jednoznaczniej odpowiedzi najlepiej skupić się, aby jak najwięcej witaminy C spożywać w formie naturalnej gdyż dany owoc czy warzywo zawiera szereg innych ważnych składników biologicznie aktywnych a pozostałe niedobory witaminy C uzupełnić syntetycznie.

W okresie zimowym dostęp do warzyw i owoców w formie surowej jest utrudniony. Kwas askorbinowy jest niestabilny termicznie. Wszelakie pieczenie, smażenie, grillowanie powoduje utratę tej cennej witaminy. Jedyną dobrą obróbką jest proces zamrażania owoców i warzyw wtedy możemy w nich zatrzymać witaminę C w aktywnej formie. Oczywiście obecnie dużym ułatwieniem jest prosty dostęp do suplementów, które zawierają witaminę C i możemy z nich korzystać do woli.



Kilka cennych właściwości

Kwas askorbinowy ma właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki. Wspomaga układ nerwowy, odpornościowy. Wzmacnia zęby i kości, przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza siniaki i krwotoki. To tylko kilka z cennych właściwości tego ciekawego związku.

 

Objawy niedoboru kwasu askorbinowego

Jeśli dopada nas zmęczenie, duża senność a także spadek odporności to koniecznie sięgnijmy po kwas askorbinowy.  Długo utrzymujące się zmęczenie, brak apetytu, krwawienie z dziąseł również może być oznaką niedoboru witaminy C. Opuchnięte stawy, bóle reumatyczne, które nie ustępują po leczeniu farmakologicznym, na takie schorzenia również może wpłynąć witamina C.

 

Gdzie kupić kwas askorbinowy?

Pamiętajmy o tym, aby suplementy diety kupować ze sprawdzonych źródeł. Produkty renomowanych producentów są przebadane i bezpieczne. Każdy produkt powinien mieć dołączony dokładny skład suplementu wraz z opisem dokładnej ilości danego związku.  Na szczęście takich producentów obecnie nie brakuje. Suplementy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach a także w Internecie. Forma online jest bardzo szybka i prosta, poniżej kilka produktów, które można znaleźć na stronie mojazielarnia.pl

 

Firma Skarby Gai przedstawia swój produkt zawierający kwas askorbinowy z kapusty! Produkt został pozyskany z ekologicznej kapusty oraz innych składników roślinnych, ma bardzo przyjemny cytrynowy smak. Metoda jaką został wytworzony to dwustopniowa bi-fermentacja. Produkt ma postać rozdrobnionego proszku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Można dodać go do porannej herbaty, soku czy nawet jogurtu! Kapusta to produkt o ogromnych pokładach witaminy C, idealna do nienadrobienia niedoborów w organizmie.

 

Mówiąc o suplementacji witaminą C, raczej najpopularniejsza forma jej przyjmowania to tabletki lub kapsułki. Wynika to z szybkiej możliwości ich przyjęcia np. między posiłkami czy po nich. Taka forma pozwala nam na kontrolowanie tego, ile jeszcze mamy zapasu produktu. Firma B&M Research stworzyła kapsułki żelatynowe, które zawierają 500 mg kwasu askorbinowego. Zażywając je dwa razy dziennie, pokryjemy dzienne zapotrzebowania na witaminę C.  Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Firma Sanbios posiada ciekawy produkt do suplementacji w postaci tabletek do ssania z aceroli. Jest to owoc, który pochodzi z Ameryki Środkowej, z wyglądu przypomina wiśnie. Posiada on ogromne pokłady kwasu askorbinowego. Jest to nie zwykle ciekawy produkt dla osób, którym forma kapsułek czy proszku do rozpuszczenia się znudziła. Taką pastylkę możemy ssać w każdym momencie, łatwość dawkowania powinna nas znacząco zachęcić!

 

Nie da się ukryć, że prawidłowa suplementacja kwasu askorbinowego jest niezwykle istotna dla naszego organizmu. Starajmy się dokładnie kontrolować swoje ciało, każde oznaki zmęczenia, senności, problemów z koncentracją powinny być znakiem dla nas, że coś niedobrego powstaje w naszym organizmie. Pamiętajmy również o regularnych badaniach krwi i moczu. To konieczne minimum do prawidłowego dobrania suplementacji.

 

  

 

Literatura

  1.        Witamina C historia prawdziwa, S. Hickey, A.W. Saul, 2017
  2.        Rola witaminy C (kwasu askorbinowego) w fizjologicznych i patologicznych procesach ustroju człowieka. M. Wartanowicz, S. Ziemlański, Żywienie człowieka i metabolizm, nr: 3, tom: 19, 1992
  3.        Kwas askorbinowy – właściwości i zastosowanie w technologii żywności, A. Gasik, Przemysł Spożywczy, nr: 6, tom: 44, 1990
  4.        Witamina C w medycynie i kosmetologii, C. Musiał, W. Sawczuk, B. Gawdzik i inni, Wiadomości Chemiczne, tom:73 , 2019