Zrodla witaminy C i wlasciwosci witaminy C

Zrodla witaminy C i wlasciwosci witaminy C
Nie da się ukryć że okres jesienno-zimowy to bez wątpienia czas w którym zainteresowanie witaminą C wzrasta. Coraz gorsza pogoda, obniżona odporność, stres wszystko to powoduje, że w tym czasie dochodzi do wielu infekcji, których dzięki witaminie C możemy uniknąć. Od pokoleń nasze babcie przekazują nam wiedzę na temat tej cudownej witaminy. Jest pomocna nie tylko w leczeniu przeziębienia ale także jest dobrym przeciwutleniaczem, przyspiesza gojenie się ran czy spowalnia proces starzenia się skóry. Witamina C w naturalnej formie jest obecna w wielu owocach i warzywach forma syntetyczna jest dość tania i łatwo dostępna, dlatego popularność suplementacji witaminy C nie maleje. Do tego rzeczywiście daje ona wysokie efekty stosowania.


Witamina C jest to związek chemiczny, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Została odkryta jako pierwsza z witamin początkiem XX wieku przez Alberta Szent-Gyorgyi. Wyodrębniono ją początkowo z kapusty i papryki, jednak po czasie wykazano że znajduje się ona w wielu innych warzywach. Biochemik, który opracował przemysłową produkcję witaminy C został nagrodzony Nagrodą Nobla. Witamina C jest bardzo ważna dla naszego organizmu gdyż uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Niestety jest bardzo czuła na działanie ciepła, światła i tlenu pod wypływem tych warunków ulega zniszczeniu. Dlatego odpowiednie jej przyjmowanie jest dość istotne, np.: spożywanie warzyw i owoców na surowo nie po obrócę termicznej.


WIT C

Właściwości witaminy C

  • Kwas askorbinowy wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Wychwytuje ona i zabija patogeny atakujące nasz organizm. Udowodniono że osoby suplementujące się witaminą C krócej przechodzą przeziębienie.
  • Wpływa na syntezę kolagenu, białko to jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania zębów i kości.
  • Jest to substancja silnie antyoksydacyjna czyli neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się skóry. Dlatego witamina C jest w składzie wielu produktów do pielęgnacji ciała i twarzy    
  • Witamina C przyspiesza proces gojenia się ran. Dlatego zalecana jest suplementacja po wszelkiego rodzaju urazach.
  • Wzmacnia dziąsła i zęby, niweluje bakterie powodujące próchnicę
  • Wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza powstawanie siniaków czy krwotoków
  • Kwas askorbinowy zmniejsza zmiany miażdżycowe, hamuje uwalnianie się złego cholesterolu LDL
  • Działa toksycznie na komórki nowotworowe dlatego polecana jest podczas kuracji antynowotworowych
  • Przy leczeniu niedokrwistości przyjmowanie żelaza wraz z witaminą C znacząco zwiększa przyswajanie się tego pierwiastka
  • Witamina C chroni nasze oczy przed zmętnieniem soczewki. Wolne rodniki w soczewce są unieszkodliwiane właśnie dzięki niej, nasze oczy są dzięki temu dużo zdrowsze.

Niedobór witaminy C
Niedobór witaminy C objawia się chorobą nazywaną szkorbutem. Najczęściej na tą chorobę cierpieli  w XVIII w.  marynarze, którzy ze względu na słabą dietę doznawali zapalenia dziąseł, zaniku mięśni, zapalenia stawów. Ich dieta składała się głównie z sucharów i suszonego mięsa. Po pewnym czasie rozwiązano problem diety i zaczęto zwracać uwagę na to aby wszyscy mieli dostęp do świeżych warzyw i owoców.

Nadmiar witaminy C
Jak większość witamin również i kwas askorbinowy można przedawkować. Przeważnie objawia się to dolegliwościami ze strony naszego układu pokarmowego. Bóle brzucha, wymioty, wzdęcia, biegunka. Ponad to nasz organizm nadmiar witaminy C usuwa z organizmu wraz z moczem.

Gdzie można znaleźć witaminę C?
Człowiek nie potrafi samodzielnie wytwarzać witaminy C i jesteśmy zmuszeni przyjmować ją z zewnątrz. Bardzo istotne jest przyjmowanie dobrej formy witaminy C. najwięcej witaminy C mają owoce i warzywa dlatego dieta wegetariańska jest niezwykle bogata pod tym względem. Poniżej kilka produktów, które wyróżniają się sporymi pokładami witaminy C:
  • - owoce dzikiej róży aż do 800 mg na 100g świeżej masy produktu!
  • - pomidory
  • - wszystkie cytrusy
  • - truskawki
  • - acerola
  • - kapusta
  • - brokuły
  • - brukselka
  • - czarna porzeczka
  • - jarmuż
  • - szczypiorek
  • - szczaw
  • - rzodkiewka
  • - maliny
  • - natka pietruszki
  • - rokitnik
  • - owoce głogu
  • - lebiodka
W produktach pochodzenia zwierzęcego np.  mięsie wieprzowym i mięsie drobiowym znajdują się niewielkie ilości witaminy C.


WIT C



Pamiętajmy o tym  że witamina C jest niestabilna termicznie. Czyli wrażliwa na wysoką temperaturę. Wszelka obróbka czyli pieczenie, gotowanie, duszenie czy grillowanie powoduje utratę witaminy C w danym produkcie. Dlatego tak ważne jest aby najlepiej owoce i warzywa bogate w tą witaminę spożywać na surowo. Witamina jest również wrażliwa na promieniowanie UV dlatego istotne jest odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców.  Najbezpieczniejsza obróbka dla witaminy C to mrożenie oraz kiszenie.

 
Inne źródła witaminy C

Zapotrzebowanie na witaminę C powinno być regularnie uzupełniane jeśli nie jesteśmy w stanie dokonać tego tylko i wyłącznie przez spożywanie produktów bogatych w tę witaminę warto posiłkować się sprawdzonymi suplementami diety.

Nas stronie Internetowej mojazielarnia.pl można otrzymać witaminę C firmy Solgar w postaci Ester C, zawiera ona 500 mg witaminy C specjalna technologia powoduje że jest ona rozpuszczalna w wodzie jak i w tłuszczach. W skład tabletki wchodzą również bioflawonoidy, acerola, dzika róża i rutyna, które podbijają działanie samej witaminy C. Produkt jest zwłaszcza polecany dla osób, które nie tolerują kwaśnego  smaku gdyż kapsułka jest tak stworzona aby ten smak nie był wyczuwalny. Jest to dobra opcja dla wegan i wegetarian, gdyż produkt nie zawiera żadnych składników zwierzęcych i od zwierzęcych w swoim składzie.

ESTER C

Jesli lubi ktoś formy najbardziej naturalne, na dodatek w formie proszku (można dodać do wody czy napoju) - to świetnym pomysłem będzie witamina C z kapusty :)

WITAMINA C Z KAPUSTY

Inną ciekawą opcją w sklepie Moja Zielarnia jest produkt firmy Visanto witamina C z dziką różą. Jest to sproszkowany ekstrakt z owoców ekologicznych dzikiej róży. Jest to idealna opcja aby rozpuścić ją w wodzie i wypić lub dodać np. do porannego smothie lub owsianki czy jogurtu.

WITAMINA J ZIĘBY Z DZIKĄ RÓŻĄ 

Firma B&M Reseach stworzyła witaminę C liposomalną. Są to dokładnie tłumacząc cząsteczki witaminy C w osłonce lipidowej. Wytworzone z naturalnych fosfolipidów pochodzących z lecytyny sojowej. Produkt można dodać do wody czy do owsianki. Innowacyjna forma jest bardzo ciekawa i daje wysokie efekty w leczeniu przeziębienia, przyspiesza gojenie się ran  czy zwiększa produkcję kolagenu.

LIPOSOMALNA WITAMINA C



W naszym sklepie znajdziesz cała kategorię, w której wybierzesz dla siebie odpowienią ormę oraz dawkę witaminy C.

WYBIERZ SWOJĄ WITAMINKĘ C

  

Literatura

  1.       Witamina C jako niezbędny składnik dla skóry człowieka oraz czynniki determinujące jej wchłanianie, E Pięta-Kilian, Kosmetologia estetyczna, nr: B, 2019
  2.       Witamina C historia prawdziwa, S. Hickey, A.W. Saul, 2017
  3.       Czarna porzeczka – źródło witaminy C, K. Nowak, B. Żurek-Żmudzińska, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, nr: 54, 2010
  4.       Witamina C w medycynie i kosmetologii, C. Musiał, W. Sawczuk, B. Gawdzik i inni, Wiadomości Chemiczne, tom:73 , 2019
  5.       Oficjalna strona Internetowa – wwwdiag.pl
  6.       Witamina C na odporność organizmu. Kiedy nie wiesz jak wzmocnić organizm podaj witaminę C!, R. Zarzycka, 2022



Artykuł na zlecenie. Zakaz kopiowania w całości lub części . Pełne prawa autorskie: mojazielarnia.pl 
Autor: mgr MartynaCieslińska.
Uwielbia rośliny i ich wartości użytkowe. Skończyła Uniwersytet Rolniczy Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa.