Producent: FLOS
P477
6,00zł brutto
brutto
Owoce jarzębiny nieznacznie zwiększają wydalanie moczu. Ze względu na obecność garbników działają łagodnie zapierająco i i przeciwzapalnie.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Udostępnij
Jarzębina jest pomocna przy chorobach nerek, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Na te dolegliwości należy przyjmować, dwukrotnie w ciągu doby, łyżeczkę sproszkowanych owoców popitych wodą. Warto ją zażywać przy kłopotach z żołądkiem, dwunastnicą, jelitem cienkim. Ma także dodatni wpływ na pracę serca, uszczelnia naczynia krwionośne. Zalecana jest przy nadciśnieniu, cukrzycy i miażdżycy tętnic. Poza tym, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne.
Napar z jarzębiny podaje się przy długotrwałej biegunce. Aby go przygotować, trzeba zalać dwie łyżki rozdrobnionych owoców trzema szklankami wody, a następnie w stanie wrzenia trzymać na ogniu przez około pół godziny. Należy pić pół szklanki dwa razy dziennie. Ze względu na bogactwo witamin oraz minerałów napar poleca się także przy awitaminozie.
Owoce jarzębiny nieznacznie zwiększają wydalanie moczu. Ze względu na obecność garbników działają łagodnie zapierająco i i przeciwzapalnie. Dzięki zawartości znacznych ilości witaminy C regulują niektóre procesy oksydoredukcyjne i uzupełnią braki tej witaminy w organizmie. Surowiec ten jest stosowany w osłabieni czynności nerek, również w przewlekłych i mało nasilonych zaburzeniach trawiennych takich jak nieżyty i biegunki zwłaszcza u osób starszych i dzieci.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, jarzębina
W medycynie ludowej owoce jarzębiny wykorzystywano w chorobach:
Napary z jarzębiny działają:
Jarzębinę stosuje się w:
2 razy dziennie jedz łyżeczkę suszonych zmielonych lub sproszkowanych owoców, popijając szklanką wody.
Pij 3 razy dziennie po pół szklanki wywar z owoców jarzębiny.
Przepis na wywar z jarzębiny: Do 200 ml wody wsyp 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny. Gotuj przez pół godziny
6 innych produktów w tej samej kategorii: