Owoc anyżu - 50g - Kawon Zobacz większe

Owoc anyżu - 50g - Kawon

3,90zł brutto

Wskazania do stosowania : W kaszlu towarzyszącym stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, jako łagodny środek wykrztuśny.

Więcej szczegółów

Udostępnij

Anyż nazywany jest też Biedrzeńcem. Jest to roślina jednoroczna, pochodząca z Egiptu, Azji Mniejszej, Chin, Indii i obszarów basenu Morza Śródziemnego. Największymi producentami anyżu są Bułgaria, Hiszpania, Turcja, Chile, Argentyna, Meksyk, Indie. Owoce anyżu mają charakterystyczny zapach, podobny nieco do zapachu kminku, lecz bardziej intensywny i słodkawy. w Polsce anyż został rozpropagowany przez zakon Benedyktynów.

Zawiera olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne.

Postać leku: Zioła do zaparzania

Zawartość opakowania: 50 g

Skład: 100g produktu zawiera 100 g owocu anyżu (Anisi fructus)

Wskazania do stosowania : W kaszlu towarzyszącym stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, jako łagodny środek wykrztuśny.

  • Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci.
  • Pobudza apetyt, reguluje trawienie.
  • U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe.
  • Anyż ma działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu.
  • Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.

 

Przeciwwskazania: Uczulenie na anyż i anetol lub inne rośliny z rodziny baldaszkowatych   (Apiaceae/Umbeliferae). Ze względy na brak danych dotyczących  bezpieczeństwa nie zaleca się stosowania u dzieci do 12 roku życia.

Specjalne ostrzeżenia i środki ostrożności: Jeżeli dolegliwości nasilą się lub nie ustąpi należy skontaktować się z  lekarzem. W przypadku wystąpienia duszności, gorączki lub odkrztuszania  ropnej plwociny należy zasięgnąć porady lekarza.

Interakcje: Nieznane

Działania niepożądane: Sporadyczne alergiczne odczyny skórne oraz ze strony dróg oddechowych   i przewodu pokarmowego. W przypadku w/w objawów należy zaprzestać  stosowania naparu z owocu anyżu. W przypadku wystąpienia innych objawów  niepożądanych należy poinformować o nich lekarza.

Stosowanie w okresie ciąży i karmienia piersią: Brak danych dotyczących bezpieczeństwa, dlatego nie  zaleca się stosowania.

Wpływ na prowadzenie pojazdów i obsługę maszyn: Brak danych

Sposób stosowania i droga podania: Przygotowanie naparu:  ½ łyżeczki rozkruszonych owoców (1,0g) zalać ½  szklanki (100 ml) wrzącej wody, pozostawić na 15 minut pod przykryciem,  przecedzić. Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: Pić 2 – 3 razy  dziennie po ½ szklanki (100 ml) świeżo przygotowanego naparu.

Uwaga: naparu z owoców anyżu nie należy stosować przed snem.

Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w  zamkniętych opakowaniach w temperaturze nie wyższej niż 25°C, chronić od  światła, wilgoci i  wpływu obcych zapachów. Nie stosować po upływie  daty ważności zamieszczonej na opakowaniu.

Kategoria dostępności: Produkt leczniczy wydawany bez recepty

Numer pozwolenia na dopuszczenie do obrotu: IL-­0040/LN

Jak stosować

Napar z anyżu

Łyżkę stołową sproszkowanych owoców anyżu zalać szklanką wrzątku. Wolno gotować na małym ogniu 10min. Przecedzić przez sitko. Pić przy chorobach żołądka i jelit oraz przy kolce żołądkowej i wzdęciach pół szklanki ciepłego wywaru 3 razy dziennie.

Napar z anyżu i rumianku dla dzieci

Po łyżeczce do herbaty anyżu i rumianku zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 15 min. Przecedzić przez sitko. Podawać niemowlętom i dzieciom przy wzdęciach i kaszlu po 1-2 łyżeczek do herbaty naparu co 2 godziny.

Napar z anyżu na laktację

Łyżkę stołową sproszkowanych owoców anyżu zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 15 min. Przecedzić przez sitko. Pić napar kilka razy dziennie. Zalecany dla matek walczących z brakiem pokarmu.

anyz owoc

Napisz opinię

30 innych produktów w tej samej kategorii: