P3822
19,50zł brutto
brutto
Ekologiczne płatki z płaskurki. Płatki z płaskurki nadają się idealnie na śniadanie jako musli lub jako dodatek do różnych wypieków. Ziarno płaskurki płatkowane jest bezpośrednio przed pakowaniem, nie poddawane żadnym procesom uszlachetniającym, nie zawierają środków konserwujących.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
płatki z płaskurki BIO
Płatki ekologiczne prasowane na sucho nie namaczane i nie poddawane żadnej obróbce termicznej
Składniki: płatki z płaskurki* (100%)
* - z rolnictwa ekologicznego
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna (energia): 1274 kJ/304 kcal
Tłuszcz: 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 61,0 g
w tym cukry: 1,6 g
Błonnik : 9,6 g
Białko: 13 g
Sól: 0,004 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).
Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta*, owsa* i orkiszu*.
Płaskurka zawiera bardzo dużo białka i skłądników mineralnych, które mogą nadać produktom z tego ziarna ciemniejszą barwę. Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów (węglowodanów), które redukują poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2. Uważa się także, że regularne spożywanie zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego. Ziarna płaskurki rozgrzewają organizm tym samym wspomagając krążenie i zwiększając odporność. Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak zwykła pszenica czy orkisz. Z płaskurki można zrobić pyszną mąkę, płatki, kaszkę i makarony. Całe ziarna można używać po wcześniejszym kilkunastogodzinnym moczeniu a potem ugotowaniu – do sałatek, zup, past i innych potraw.
Mąka z płaskurki jest bardzo wartościowa – zawiera bardzo dużo białka oraz wapnia i fosforu, a także witaminy B1, PP, kwas pantotenowy oraz witaminę E. Przyrządzamy z niej to co ze zwykłej pszenicy: chleb, ciasto, naleśniki. Ciasto jest delikatne, nieklei się i nie ciągnie. Ma słodkawy orzechowy posmak i miodowy zapach. Płatki z płaskurki nadają się idealnie na śniadanie jako musli lub jako dodatek do różnych wypieków. Zalety zdrowotne płaskurki przewyższają nawet orkisz.
10 innych produktów w tej samej kategorii: