BIO płatki z PŁASKURKI 1kg Zobacz większe

BIO płatki z PŁASKURKI 1kg

Ocena 
mpn3822

19,50zł brutto


Ekologiczne płatki z płaskurki. Płatki z płaskurki nadają się idealnie na śniadanie jako musli lub jako dodatek do różnych wypieków. Ziarno płaskurki płatkowane jest bezpośrednio przed pakowaniem,  nie poddawane żadnym procesom uszlachetniającym, nie zawierają środków konserwujących.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

BIO PŁATKI Z PŁASKURKI

 Kraj pochodzenia: POLSKA

płatki z płaskurki BIO 

Płatki  ekologiczne prasowane na sucho nie namaczane i nie poddawane żadnej obróbce termicznej

Składniki: płatki z płaskurki* (100%)
* - z rolnictwa ekologicznego

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna (energia): 1274 kJ/304 kcal
Tłuszcz: 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 61,0 g
w tym cukry: 1,6 g
Błonnik : 9,6 g
Białko: 13 g
Sól: 0,004 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta*owsa* i orkiszu*.

Walory zdrowotne płaskurki

Płaskurka zawiera bardzo dużo białka i skłądników mineralnych, które mogą nadać produktom z tego ziarna ciemniejszą barwę. Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów (węglowodanów), które redukują poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2. Uważa się także, że regularne spożywanie zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego. Ziarna płaskurki rozgrzewają organizm tym samym wspomagając krążenie i zwiększając odporność. Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak zwykła pszenica czy orkisz. Z płaskurki można zrobić pyszną mąkę, płatki, kaszkę i makarony. Całe ziarna można używać po wcześniejszym kilkunastogodzinnym moczeniu a potem ugotowaniu – do sałatek, zup, past i innych potraw.  

Mąka z płaskurki jest bardzo wartościowa – zawiera bardzo dużo białka oraz wapnia i fosforu, a także witaminy B1, PP, kwas pantotenowy oraz witaminę E. Przyrządzamy z niej to co ze zwykłej pszenicy: chleb, ciasto, naleśniki. Ciasto jest delikatne, nieklei się i nie ciągnie. Ma słodkawy orzechowy posmak i miodowy zapach. Płatki z płaskurki nadają się idealnie na śniadanie jako musli lub jako dodatek do różnych wypieków. Zalety zdrowotne płaskurki przewyższają nawet orkisz.

Napisz opinię
BIO płatki z PŁASKURKI 1kg

BIO płatki z PŁASKURKI 1kg

Ekologiczne płatki z płaskurki. Płatki z płaskurki nadają się idealnie na śniadanie jako musli lub jako dodatek do różnych wypieków. Ziarno płaskurki płatkowane jest bezpośrednio przed pakowaniem,  nie poddawane żadnym procesom uszlachetniającym, nie zawierają środków konserwujących.

10 innych produktów w tej samej kategorii: