Olej rzepakowy extra tłoczony na zimno 500 ml Zobacz większe

Ślężański olej rzepakowy tłoczony na zimno 500 ml

Ocena 
mpn2300

13,90zł brutto

Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia „na zimno”, pozyskujemy olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. „olej dziewiczy”. Tym samym w oleju pozostają wszystkie naturalne składniki, jak: witaminy, lecytyna oraz NNKT ( Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Olej jest w 100 % naturalny, nie posiada w składzie dodatkowych antyutleniaczy, konserwantów oraz barwników.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Udostępnij

Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia „na zimno”, pozyskujemy olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. „olej dziewiczy”. Tym samym w oleju pozostają wszystkie naturalne składniki, jak: witaminy, lecytyna oraz NNKT ( Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Olej jest w 100 % naturalny, nie posiada w składzie dodatkowych antyutleniaczy, konserwantów oraz barwników. Olej powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion rzepaku pochodzących od okolicznych rolników. Jako firma specjalizująca się w skupie zbóż i rzepaku, kontrolujemy uprawę rzepaku począwszy od zasiewu, aż po jego zbiór. Tak pozyskane nasiona po wytłoczeniu przekładają się na jakość oleju i jego bardzo dobry skład, co potwierdzają liczne badania przeprowadzane przez laboratorium wyższej uczelni. Intensywnie żółta, złocista barwa oleju rzepakowego oraz jego charakterystyczny smak i wysoka jakość czynią go produktem chętnie kupowanym przez naszych klientów. Olej rzepakowy za sprawą dużej zawartości kwasu tłuszczowego omega-9 jest nazywany ”oliwką północy”. Jego oddziaływanie zdrowotne jest porównywalne ze stosowaniem w diecie oliwy z oliwek tłoczonej na zimno.
Warto zauważyć iż witamina E jest silnym antyutleniaczem, niezbędnym do „wymiatania” z naszego organizmu wolnych rodników. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran oraz poprawia ukrwienie skóry. Należy także podkreślić iż naturalna witamina E jest 2 razy bardziej skuteczna w działaniu od wit. E syntetycznej. Od wielu lat prowadzone są badania w kierunku prawidłowego odżywiania się i jego wpływu na stan zdrowia człowieka. Liczne doniesienia medyczne informują o korzystnym wpływie NNKT , m.in. wspomagają: obniżenie poziomu „ złego” cholesterolu, zapobieganiu miażdżycy i udarom mózgu, oraz zmniejszają ryzyko zawału serca. Bardzo istotną informacją jest fakt, iż wprowadzenie do diety kwasów omega-3 hamuje rozrost nowotworów. Warto również podkreślić ,iż olej rzepakowy posiada bardzo dobre proporcje pomiędzy występującymi w nim kwasami tłuszczowymi, tj: omega-3, omaga-6 i omega-9.Dlatego też olej rzepakowy określany jest olejem o zrównoważonym składzie kwasów tłuszczowych.

 firma OLVITA otrzymała nagrodę "Perła roku" za produkt regionalny ŚLĘŻAŃSKI OLEJ RZEPAKOWY ZIMNO TŁOCZONY. Ta prestiżowa nagroda jest dla nas wielkim wyróżnieniem i zarazem potwierdzeniem najwyższej jakości naszego produktu.

Skład

Poza bogactwem NNKT w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno możemy również odnaleźć cenne witaminy : A,E,D,K. Olej rzepakowy zawiera około 30 mg/100g produktu naturalnej witaminy E. Olej rzepakowy zawiera też  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % (omega -3), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych.

W oleju rzepakowym NNKT występują w idealnych proporcjach. Taki skład kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga jednocześnie wydalanie złego cholesterolu (LDL).

Zastosowanie

Jako że jest olejem raczej uniwersalnym w zastosowaniu, śmiało możemy go stosować do: sałatek, surówek, potraw przyrządzanych na zimno i gorąco, śledzi oraz majonezu. Można stosować go do krótkotrwałego podgrzewania na patelni, jednakże na małym ogniu. Należy jednak pamiętać iż wysoka temperatura powoduje utlenianie się drogocennych NNKT.


Olej rzepakowy:
- przeciwdziała miażdżycy,
- zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego,
- łagodzi objawy choroby zapalenia stawów.
- jak większość olejów tłoczonych "na zimno", reguluje przemianę materii.
Oprócz właściwości leczniczych, ze względu na walory smakowe, zyskuje uznanie w branży spożywczej. Wykorzystywany do przygotowania takich potraw jak kapusta, śledzie, surówki, sałatki, ryby, racuchy i inne. Ponadto doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia.
 

Bądź pierwszym który napisze opinię!

Napisz opinię
Ślężański olej rzepakowy tłoczony na zimno 500 ml

Ślężański olej rzepakowy tłoczony na zimno 500 ml

Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia „na zimno”, pozyskujemy olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. „olej dziewiczy”. Tym samym w oleju pozostają wszystkie naturalne składniki, jak: witaminy, lecytyna oraz NNKT ( Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Olej jest w 100 % naturalny, nie posiada w składzie dodatkowych antyutleniaczy, konserwantów oraz barwników.

30 innych produktów w tej samej kategorii: