Olej z pestek dyni nierafinowany 250 ml Zobacz większe

Olej z pestek dyni nierafinowany 250 ml

31,90zł brutto

Olej z pestek dyni stosowany jest do wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu prostaty, miażdżycy, schorzenia pęcherza moczowego i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych oraz eliminowania pasożytów w organizmie.     

Więcej szczegółów

Udostępnij

Medycyna naturalna

Olej z pestek dyni wpływa harmonizująco oraz leczniczo na ludzki organizm. Działa m.in. na:

    • układ oddechowy – łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych (można olejem smarować gardło, a nawet wprowadzić kilka kropel do nosa);
    • układ nerwowy i hormonalny – reguluje jego pracę;
    • układ odpornościowy – mocno go stymuluje.
    • układ pokarmowy – likwiduje pasożyty i reguluje florę bakteryjną jelit oraz łagodzi stany zapalne śluzówek całego układu, wspomaga pracę wątroby i wpływa na przemianę materii, ponadto wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów i powodując znormalizowanie apetytu u dzieci, które zaczynają lubić owoce i warzywa oraz przestają być tzw. „niejadkami
    • układ krwionośny – reguluje pracę: naczyń obwodowych, krwioobiegu miednicy i dołu brzucha (profilaktyka i leczenie przerostu gruczołu krokowego), naczyń głowy – poprawia wzrok i słuch – serca i naczyń wieńcowych
    • układ moczowo-płciowy – reguluje jego pracę i wpływa łagodząco na stany zapalne;

 

Ponadto pomaga w:

  • alergiach skórnych – miejsca, na których występuje alergia można posmarować olejem;
  • oparzeniach;
  • stanach zapalnych kręgosłupa i stawów – można wetrzeć olej w bolące miejsca;
  • depresjach i osłabieniach psychicznych;
  • zwolnieniu procesów starzenia się i leczeniu reumatyzmu;
  • regulacji poziomu cholesterolu;
  • oczyszczaniu (usuwa toksyny z organizmu) i wzmocnieniu całego organizmu.

 

Kosmetyka

Olej z pestek dyni z powodzeniem może być stosowy w kosmetyce:

  • polecany jest do każdego rodzaju skóry, ale szczególnie do cery wrażliwej, naczyniowej, suchej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej;
  • wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające;
  • dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco;
  • używany jest także przeciw rozstępom;
  • stosowany jest  jako dodatek: w olejkach do masażu (w tym celu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym w proporcjach 1:2), kremów i peelingów.

Ze względu na ciemnozielono-brunatny kolor oleju stosuje się go w kosmetykach w ilości 10-20%, ponieważ istnieje możliwość farbowania skóry i ubrania.

Olej z pestek dyni posiada unikalny i niezwykle wartościowy skład, który dostarcza ludzkiemu organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin.

 

Skład oleju z pestek dyni:

  • kwasy tłuszczowe nasycone, np. kwas palmitynowy;
  • Witaminy:  
    • E – naturalny antyoksydant, chroniący komórki przed utleniaczami, ponadto bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca;
    • B1 (tiamina) – odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, ponadto przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból;
    • B2 (ryboflawina) – bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, ponadto odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku;
    • B3 (niacyna) – współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów oraz w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów;
    • B6 – bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego z moczem, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka, ponadto regularne przyjmowanie dużych dawek witaminy B6 istotnie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona u osób palących papieros, odnotowano również korzystny wpływ połączenia magnez+witamina B6 na zachowanie dzieci z autyzmem;
    • H (inaczej B7, biotyna) – istotna w procesie tworzenia glukozy, syntezy kwasów tłuszczowych oraz cyklu kwasu cytrynowego, wspomaga również funkcję tarczycy, przemianę dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi);
    • A (to zbiorcza nazwa grupy organicznych związków chemicznych – retinoidów, z których najważniejszy jest retinol) – odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnienia normalny wzrost kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, ponadto odpowiada za prawidłowe wytwarzanie kolagenu typu IV i fosfatazy zasadowej oraz działa przeciwnowotworowo;
    • C (kwas askorbinowy) – odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, bierze udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych;
    • D – wywiera znaczący wpływ na metabolizm kości, w okresie rozwojowym ma istotne znaczenie w kształtowaniu się kości i zębów, pomaga w zwalczaniu próchnicy przez układ odpornościowy, gdyż aktywuje białka obronne, ma korzystny wpływ na układy nerwowy i mięśniowy, regeneruje neurony, zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni, ma działanie immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjne, działa przeciwzapalnie, może zmniejszać ryzyko zachorowania na grypę, oddziałuje także na układ rozrodczy: zwiększa spermatogenezę i rozrodczość oraz hamuje rozrost endometrium, ponadto stymuluje zdolność do regeneracji wątroby;
    • K – regulują wytwarzanie protrombiny, zapewnia krzepliwość krwi i powoduje zatrzymanie krwawienia, zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek, hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki;
 
  • minerały i pierwiastki śladowe:
  • pełnowartościowe jedno- i wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9 np. kwas oleinowy, omega-3 i omega-6 np. kwas linolowy zapobiegający sklerozie, szczególnie zalecany w diecie starszych osób), które są niezwykle istotne dla organizmu, ponieważ stanowią niezbędny element do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych, ponadto spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji;
  • oraz substancje odżywcze

 

Napisz opinię

Olej z pestek dyni nierafinowany 250 ml

Olej z pestek dyni nierafinowany 250 ml

Olej z pestek dyni stosowany jest do wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu prostaty, miażdżycy, schorzenia pęcherza moczowego i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych oraz eliminowania pasożytów w organizmie.     

30 innych produktów w tej samej kategorii: