Żurawina kaps 30 LAB. Natury Zobacz większe

Żurawina kaps 30 LAB. Natury

Ocena 
mpn936

19,29zł brutto


Żurawina (LN) suplement diety to wyciąg z owoców najcenniejszej odmiany żurawin Vaccinum macrocarpon? Dodatkowo każda porcja wzbogacona jest witaminą C, które wspomaga pracę układu odpornościowego organizmu.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Udostępnij

Opis produktu

Czy wiesz, że:

Żurawina (LN) suplement diety to wyciąg z owoców najcenniejszej odmiany żurawin Vaccinum macrocarpon? Dodatkowo każda porcja wzbogacona jest witaminą C, które wspomaga pracę układu odpornościowego organizmu.

Składniki:

wyciąg z owoców żurawiny (Vaccinium macrocarpon), żelatyna (składnik otoczki kapsułki), witamina C (kaws L-askorbinowy), ekstrakt pieprzu czarnego, stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca).

Wartość odżywcza produktu:

Maksymalna porcja dzienna (1 kapsułka):

wyciąg z owoców żurawiny (Vaccinium macrocarpon) 200 mg

witamina C 60 mg (75% zalecanego dziennego spożycia)

 

Przechowywanie:

Przechowywać w miejscu nie dostępnym dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Sposób użycia:

1 kapsułka dziennie przed posiłkiem, popijając szklanką wody.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Uwaga:

Produkt nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników.

Preparat nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

Pamiętaj, że zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.

 

Działanie profilaktyczne

Ostatnie badania wykazały także, że substancje zawarte w owocach żurawiny:

 

  • mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną,
    Nie tylko infekcje układu moczowego są inicjowane przez przyleganie bakterii do tkanek gospodarza. Zdolność owoców żurawiny do ograniczania przylegania bakterii została potwierdzona także w przypadku innych bakterii niż E.coli. Stwierdzono również, że owoce te mają właściwości probiotyczne – wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie.
    Wykazano też, że owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej.
  • wspomagają skuteczność leczenia zakażeniem Helicobacter pylori (H. pylori),
    Picie soku z żurawiny w znaczący sposób wspomaga niszczenie bakterii H. pylori, głównych winowajców choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Antybiotykoterapia w  tym przypadku, jest skuteczniejsza jeśli dodatkowo podczas niej wypija się sok z żurawiny.
  • zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych,
    Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jest on szczególny ponieważ w postaci niezmienionej zostaje wydalany z naszego organizmu wraz z moczem. Jego obecność sprawia, że mocz ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Tym samym chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych.
  • obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL,
    Jak wiadomo niskie stężeni cholesterolu HDL jest znanym czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo naczyniowego. Stwierdzono, że regularne wypijanie soku z żurawiny podwyższa poziom HDL. Badania wykazały, że antyoksydanty zawarte w owocach żurawiny zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, szczególnie dotyczy to mężczyzn.
  • pomagają w zdrowieniu po zawale,
    Badacze uważają, że sok z żurawiny co prawda nie zapobiega występowaniu zawałom, jednak może zmniejszać jego rozległość, a więc jego konsekwencje zdrowotne.
  • zapobiegają nowotworom,
    Badania w tym kierunku są jeszcze mało zaawansowane, jednak ich wyniki są dość obiecujące. To działanie wynika z dużej zawartości substancji antyoksydacyjnych w owocach żurawiny.
  • zwalczają wirusa opryszczki (typ HSV-2), przyczyniającego się do powstania opryszczki narządów płciowych, 
    Zostało to udowodnione na razie w badaniach laboratoryjnych, jednak jest nadzieja, że badania z udziałem ludzi to potwierdzą. Mechanizm działania jest podobny do tego w przypadku zapobiegania zakażeniom układu moczowego. Utrudniają one wirusowi penetracje i przyleganie do tkanek.

 

 

Przeciwwskazania

Mimo swoich dobroczynnych właściwości, żurawina nie jest niestety dla każdego. Po pierwsze zawiera ona szczawiany. Jeśli szczawiany występują w zbyt dużej koncentracji wykazują tendencje do krystalizacji. Dlatego też osoby z istniejącymi już i nieleczonymi kamieniami nerkowymi powinny unikać produktów zawierających tę substancję. Poza tym szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia. Z tego względu spożywanie żurawiny nie jest wskazane dla osób z osteoporozą. Po drugie żurawiny powinny unikać osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę. Jest to lek o działaniu przeciwzakrzepowym Substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co wzmaga jej działanie i może przyczyniać się do wystąpienia krwotoków.

Żurawina spożywana jako składnik urozmaiconej diety, wykazuje dobroczynne oddziaływanie dla zdrowia. Ma zarówno działanie terapeutyczne (w przypadku dolegliwości układu moczowego), ale przede wszystkim profilaktyczne.

Napisz opinię
Żurawina kaps 30 LAB. Natury

Żurawina kaps 30 LAB. Natury

Żurawina (LN) suplement diety to wyciąg z owoców najcenniejszej odmiany żurawin Vaccinum macrocarpon? Dodatkowo każda porcja wzbogacona jest witaminą C, które wspomaga pracę układu odpornościowego organizmu.

10 innych produktów w tej samej kategorii: