Producent: SOLGAR
P2008
58,00zł brutto
brutto
Cysteina występuje w keratynie, która jest głównym białkowym składnikiem paznokci, skóry i włosów. Uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu oraz poprawia elastyczność i strukturę skóry. Występuje w wielu innych białkach organizmu, w tym w kilku enzymach trawiennych
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Detoksykacja i ochrona wątroby
Glutation, który jest niezbędny do detoksykacji w wątrobie wielu substancji, jest związkiem trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Cysteina jest najważniejszym czynnikiem determinującym ilości syntetyzowanego glutationu. Uważa się, że dzięki temu zwiększenie spożycia cysteiny pozwala przyspieszyć usuwanie szkodliwych substancji z wątroby i zapobiega gromadzeniu się w niej toksyn.
Pomaga również chronić wątrobę i mózg przed uszkodzeniami spowodowanymi przez alkohol i dym tytoniowy. Cysteina wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym dodatkowo chroni wątrobę. Metabolit cysteiny N-acetylo-Lcysteiny (NAC) bardzo często podaje się na wczesnych etapach zatrucia paracetamolem, ze względu na bardzo silne właściwości detoksykacyjne tego aminokwasu.
Usuwanie metali ciężkich
Cysteina bardzo łatwo wiąże się z metalami ciężkimi, wychwytuje je i usuwa z organizmu.
Antyoksydant
Cysteina sama, jak i w postaci glutationu, jest bardzo skutecznym zmiataczem wolnych rodników. Wchodzi również w skład silnego enzymu antyoksydacyjnego - peroksydazy glutationowej oraz może neutralizować reaktywne formy tlenu – rodniki nadtlenkowe, dzięki czemu jest szczególnie cenna w ochronie błon komórkowych.
Ochrona układu sercowo-naczyniowego
Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym cysteina może zapobiegać utlenianiu się cholesterolu będącego czynnikiem chorób serca. Jej ochronne działanie na błony komórkowe może również przynosić korzyści w niwelowaniu skutków miażdżycy.
Inne możliwe zastosowania
Cysteinę uważa się za aminokwas warunkowo niezbędny i należący do grupy aminokwasów zawierających siarkę.
Cysteina występuje w keratynie, która jest głównym białkowym składnikiem paznokci, skóry i włosów. Uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu oraz poprawia elastyczność i strukturę skóry. Występuje w wielu innych białkach organizmu, w tym w kilku enzymach trawiennych.
Cysteina przyspiesza gojenie się ran po zabiegach chirurgicznych i oparzeniach, chelatuje metale ciężkie oraz wiąże się z rozpuszczalnym żelazem, ułatwiając jego wchłanianie. Cysteina jest również pomocna w spalaniu tłuszczu i budowie mięśni. Ze względu na rozrzedzenie śluzu w układzie oddechowym L-cysteina może być stosowana w problemach z drogami oddechowymi. Przyspiesza leczenie oraz wpływa na aktywność białych krwinek, które zwalczają choroby. Chroni organizm przed skutkami promieniowania
Suplementacja
Należy zwrócić uwagę, czy cysteina w preparacie znajduje się w postaci wolnej, tzn. organizm wchłania ją bezpośrednio do krwiobiegu bez konieczności trawienia. Najwyższej jakości preparaty zawierają lizynę w takiej formie, pochodzenia
roślinnego i nie zawierają cukru, soli, skrobi, glutenu, soi, produktów mlecznych i są produkowane bez użycia sztucznych substancji aromatycznych, konserwujących i barwiących. Typowe porcje to 500-1500 mg na czczo.
10 innych produktów w tej samej kategorii: