Producent: Dutkowiak
P3737
17,50zł brutto
brutto
Miód rzepakowy zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Jest chętnie polecany w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych . Pomaga też w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
DUTKOWIAK MIÓD RZEPAKOWY 400G
To w wielu pasiekach pierwszy wiosenny miód. Znaczna przewaga glukozy nad fruktozą powoduje szybką krystalizację. Przybiera wtedy barwę prawie białą lub kremową. W naszej pasiece sprzedawany jest zawsze w postaci skrystalizowanej- kremowej. Miód rzepakowy zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Jest chętnie polecany w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych . Pomaga też w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.
Pasieka Dutkowiak to rodzinne gospodarstwo z 35-letnią tradycją i doświadczeniem.
Bogata przyroda, czyste środowisko pól i lasów Ziemi Lubuskiej.
Gwarancja jakości i pozyskiwania miodów zgodnie z naturą.
Chronić przed światłęm. Przechowywać w temperaturze do 18 stopni C.
Wartość energetyczna 325 kcal w 100g.
W zależności od surowca z jakiego powstał miód wyróżniamy miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe i mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe). Miód może mieć konsystencje gęstego płynu lub stałą, a barwę od jasnożółtej do brunatnobrazowej. W postaci płynnej nosi nazwę patoka, w postaci skrystalizowanej - krupiec.
Najliczniejszą grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Dominujący udział cukrów prostych – glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu.
Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie; dzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g miodu dziennie. Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum
Gospodarstwo Pszczelarskie "Dutkowiak" liczy ponad 1800 rodzin pszczelich i jest największą zawodową pasieką na terenie zachodniej Polski. Z pewnością zaliczyć ją można do największych w kraju. Początki pasieki sięgają 1982 roku, kiedy to zostało zasiedlonych 6 pierwszych uli. Rok 1983 to już 30 rodzin pszczelich, następny 60. Na początku lat 90 pasieka liczyła 200 rodzin i stopniowo zwiększana była aż do stanu obecnego.
Od początku nasze gospodarstwo nastawione jest na pozyskiwanie miodu. Sprzyjają temu warunki przyrodnicze okolic Sulęcina w woj.lubuskim, gdzie gospodarstwo ma swoją siedzibę. Teren ten niegdyś o wyraźnie rolniczym charakterze, dzięki walorom krajobrazowo-przyrodniczym również na skutek przemian gospodarczych zostaje odkrywany i doceniany jako ciekawy rejon turystyczny. Brak przemysłu, wysoki poziom zalesienia, czyste i zdrowe powietrze to dodatkowy atut naszego regionu. Tutaj stacjonują nasze pasieki, tutaj pozyskujemy nasze produkty pszczele - naturalny miód pszczeli, propolis, pierzga, pyłek kwiatowy i mleczko pszczele.
Jesteśmy rodzinnym gospodarstwem rolniczym, założonym przez Iwonę i Remigiusza Dutkowiaków. Tradycje pszczelarskie kontynuuje nasz syn Michał wraz z żoną Karoliną. Oprócz produkcji zajmujemy się hodowlą matek, ich inseminacją, dbamy o rozwój pszczelarstwa w Polsce będąc czynnym członkiem Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych.
10 innych produktów w tej samej kategorii: