Producent: NANGA
P3193
69,90zł brutto
brutto
Kurkumina kapsułki wzbogacone ekstraktem z pieprzu czarnego (piperyna) są niezwykle skuteczne, gdyż piperyna zwiększa bioprzyswajalność kurkuminy o ok. 2000 razy bez skutków ubocznych.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
SUPLEMENT DIETY
Kurkuma wspiera pracę systemu nerwowego, równowagę umysłową i utrzymanie równowagi nerwowej. Przyczynia się do utrzymania komfortu układu mięśniowo szkieletowego i kontroli substancji wywołujących rozwój stanu zapalnego. Pomaga utrzymać zdrowie płuc i górnych dróg oddechowych.
INNE NAZWY: Szafranica, żółcień, szafran indyjski
Zastosowanie: suplementacja diety w składniki aktywne preparatu.
Zalecane spożycie: Zalecany sposób użycia: 3x dziennie po 1 kapsułce.
Nie przekraczać zalecanej dawki. Zalecane dziennie spożycie (ZDS) nie zostało ustalone.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Składniki: 1 Kapsułka zawiera 500mg kurkumina (ekstrakt z Ostryżu długiego), 10mg ekstrakt z pieprzu czarnego 95%. Nie zawiera dodatków ani wypełniaczy. Opakowanie zawiera 100 kapsułek.
BEZPIECZEŃSTWO
Kurkumina posiada status GRAS (Generally Recognized As Safe)- substancji uznawanej za bezpieczną przez FDA.
Kurkumina w stanie wolnym (bez substancji poprawiających wchłanianie jak np. piperyna) jest bezpieczna nawet w dużych dawkach – rzędu 8g/dobę. Przy dawkach kurkuminy 12g/doba zaobserwowano lekkie działania niepożądane – w postaci biegunki, wysypki, bólu głowy i żółtego zabarwienia kału u około 30% uczestników badania.
PRZECIWWSKAZANIA
INTERAKCJE
WAŻNE WSKAZÓWKI:
Producent:
NANGA Przemysław Figura
ul. Zamkowa 97, 77-400 Złotów
KONIEC INFORMACJI O PRODUKCIE
_________________________________________________________________________________________________
LITERATURA NA TEMAT KURKUMY i KURKUMINY
Kurkumina to związek należący do grupy polifenoli, występujący naturalnie w kłączach Kurkumy (Ostryżu długiego). Korzeń Ostryżu długiego stosowany jest od wieków w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu oraz jako przyprawa. Kłącza zawierają wiele cennych związków, spośród których najważniejsze znaczenie mają tzw. kurkuminoidy – najbardziej znanym przedstawicielem jest kurkumina.
Kurkumina posiada niezwykle szerokie spektrum działania – m.in. wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, a także wspomaga gojenie ran. Istnieje coraz więcej dowodów, że kurkumina nie tylko pomaga zapobiegać wystąpieniu, ale również wspomaga leczenie wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby neurodegeneracyjne, w tym choroba Alzheimera, choroby układu krążenia, nowotwory, reumatoidalne zapalenie stawów, przewlekłe zapalenie jelit, cukrzyca typu II, choroby infekcyjne płuc, alergie, astma, choroby autoimmunologiczne, AIDS, łuszczyca i prawdopodobnie wiele innych. [21]
DZIAŁANIE
Przeciwzapalne działanie kurkuminy
Kurkumina działa przeciwzapalnie poprzez oddziaływanie z wieloma ścieżkami sygnalizacyjnymi zaangażowanymi w powstawanie stanu zapalnego. Przede wszystkim hamuje aktywację czynnika transkrypcyjnego NF-кB, regulującego ekspresję genów, których produktami są cytokiny prozapalne. Działa hamująco na wydzielanie wielu cytokin prozapalnych takich jak IL-1, IL-2, IL-8, chemokin. Obniża syntezę cyklooksygenazy 2 (COX-2), kluczowego enzymu biorącego udział w syntezie prostaglandyn. Kurkumina wpływa również na obniżenie innego prozapalnego enzymu – lipooksygenazy (5-LOX). Z powodzeniem można zaliczyć kurkuminę do grupy niesterydowych preparatów przeciwzapalnych – NSAID (ang. Non-steroidal anti-inflammatory drug). [3, 13, 19]
Właściwości antyoksydacyjne
Kurkumina wykazuje silne właściwości przeciwutleniające – porównywalne do witaminy C i E. Skutecznie wymiata wolne rodniki tlenowe, azotowe, ponadtlenkowe i hydroksylowe, hamuje peroksydację lipidów i zapobiega uszkodzeniu tkanek. Kurkumina aktywuje również enzymatyczną obronę antyoksydacyjną i zwiększa poziom glutationu (zarówno w komórkach zdrowych jak i nowotworowych). [15, 21]
Kurkumina w terapii nowotworów
Współczesne badania wskazują, że zaburzenia w szlakach sygnałowych zdrowych komórek, związane ze stopniowymi zmianami w białkach regulatorowych są przyczyną nowotworów. Kurkumina oddziałuje na wiele różnych białek, do których zalicza się czynniki transkrypcyjne, enzymy, cytokiny oraz czynniki wzrostowe.
Właściwości przeciwnowotworowe kurkuminy są współcześnie intensywnie badane, a rezultaty wydają się być niezwykle obiecujące. [3, 7, 9, 10, 13, 14, 16, 18, 21] Kurkumina hamuje rozwój nowotworów – zwiększa apoptozę komórek rakowych, hamuje aktywność metastaz. Działanie przeciwnowotworowe kurkuminy zachodzi zarówno bezpośrednio na drodze mitochondrialnej, z uwolnieniem cytochromu c i aktywacji kaspaz 3 i 8; jak również działa pośrednio, poprzez hamowanie topoizomerazy II, czy generowanie reaktywnych form tlenu wewnątrz patologicznych komórek. Kurkumina aktywuje również białko Bax, które działa proapoptycznie.
Badania wskazują, że chociaż kurkumina zwiększa wrażliwość komórek nowotworowych na promieniowanie jonizujące, to na komórki zdrowe działa ochronnie.
Wielokierunkowe działanie kurkuminy wskazuje, na niezwykle duży potencjał tej substancji w leczeniu nowotworów. Dotychczas potwierdzono skuteczność kurkuminy w hamowaniu wielu linii komórek nowotworowych, stwarza to nadzieję na jej zastosowanie w terapii, m.in. białaczki, raka żołądka, nowotworów układu moczowo-płciowego, raka płuc, raka jajnika, nowotworów głowy i szyi, wątroby, czerniaka, nowotworów układu nerwowego i mięśni, a także jest uzasadnieniem dla prowadzenia dalszych badań przedklinicznych i klinicznych na tym polu. [7]
Badacze wciąż próbują zwiększyć efektywność wchłaniania kurkuminy, gdyż w stanie wolnym jest ona słabo przyswajalna. [1, 20]
Tabletki kurkuminy mogą wzmacniać działanie niektórych leków przeciwnowotoworowych [np. taxol]. [16]
Wpływ neuroprotekcyjny i przeciwdziałanie chorobom neurodegeneracyjnym
Coraz więcej badań wskazuje na to, że kurkumina zmniejsza dysfunkcje poznawcze, redukuje stres oksydacyjny, hamuje stan zapalny w mózgu, a także zmniejsza akumulację beta-amyloidu (Aβ), a także niszczy istniejące złogi. Potencjał kurkuminy w leczeniu oraz zapobieganiu wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson) jest bardzo duży. [5, 6, 8, 11, 17] Istnieją również dowody świadczące o tym, że kurkumina zmniejsza stopień zaawansowania stwardnienia rozsianego (SD) poprzez zmniejszenie przenikania do rdzenia kręgowego komórek wywołujących zapalenie. [16]
Działanie przeciwcukrzycowe (cukrzyca typu II)
W badaniach na zwierzętach zaobserwowano korzystny wpływ kurkuminy. Wykazano obniżenie hiperglikemii, zwiększenie poziomu insuliny, korzystny wpływ kurkuminy na parametry lipidowe, zmniejszenie stanów zapalnych, a także obniżenie stresu oksydacyjnego. [14]
Kurkumina w chorobach oczu
Kurkumina powoduje częściowe hamowanie neuronalne i naczyniowe uszkodzenie oczu spowodowane stresem oksydacyjnym, niedokrwieniem, przerzutami nowotworowymi oraz chorobami zapalnymi oczu. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące. Kurkumina wywiera korzystny wpływ w terapii zespołu suchego oka, zapalenia spojówek, jaskry, retinopatii niedokrwiennej i cukrzycy, a także wspomaga leczenie infekcji oczu. [14]
Działa przeciwzapalnie
Wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych oraz alergii – działa immunosupresyjnie poprzez hamowanie proliferacji limfocytów oraz blokowanie wytwarzania cytokin prozapalnych [7]
Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i chemoochronne
Chroni komórki nerwowe (działanie neuroprotekcyjne), gdyż pobudza syntezę chaperonin, które zapobiegają tworzeniu się nieprawidłowych białek i ich agregacji (nieprawidłowe białka są często związane z wystąpieniem chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer czy Parkinson.
Działa antymutagennie – chroni organizm przed mutagennymi aminami z pożywienia [7]
Wpływa ochronnie na wątrobę, obniża poziom “złego” cholesterolu LDL, bez wpływu na frakcję HDL [16, 3]
Wykazuje właściwości przeciwpierwotniakowe – wspomaga leczenie chorób wywołanych przez pierwotniaki z rodzajów Trypanosoma, Leishmania oraz Plasmodium. [7]
Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
Ułatwia erekcję poprzez indukowanie hemooksygenazy 1, znajduje zastosowanie w leczeniu niepłodności
Wspomaga leczenie chorób oczu (zespół suchego oka, zapalenie spojówek, jaskra, retinopatia niedokrwienna i cukrzyca)
Wspomaga leczenie stanów zapalnych żołądka i jelit; działa żółciopędnie i poprawia trawienie
Wykazuje właściwości przeciwdepresyjne
Badania sugerują wpływ przeciwcukrzycowy kurkuminy
Kurkumina wspomaga odchudzanie – oddziałuje bezpośrednio na białą tkankę tłuszczową, zmniejsza stany zapalne i zmniejsza negatywne skutki zdrowotne wynikające z otyłości [2, 4
Działa ochronnie na system sercowo-naczyniowy (układ krążenia), znacznie ogranicza stopień uszkodzeń serca po zawale; działa przeciwmiażdżycowo; [15, 16]
Wskazana w wielu schorzeniach skóry, w tym łuszczycy, trądziku, egzemie; przyśpiesza gojenie ran i oparzeń [12]
Kurkumina moduluje ekspresję genów, wpływając aktywująco na 71, a wyciszająco na 81 z nich [7]
Kurkuma, Ostryż długi ( Curcuma longa) należy do rodziny imbirowatych. Ze względu na walory smakowe była uprawiana od wieków – historia jej wykorzystania sięga 5000 lat wstecz. Występuje w gorącym, subtropikalnym klimacie, przede wszystkim Indiach, Chinach oraz innych krajach południowo-wschodniej Azji. Kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw kuchni indyjskiej, wchodzi w skład przyprawy curry, a także wielu innych mieszanek. W starożytnej medycynie chińskiej i indyjskiej kłącze kurkumy stosowano do leczenia niestrawności, kolki, bólów reumatycznych, bólów zębów, dolegliwościach wątroby, a także w leczeniu ran i blizn.
Kurkuma została sprowadzona do Europy w XIII wieku za sprawą arabskich kupców, jednak dopiero w epoce wielkich odkryć geograficznych stała się bardziej dostępna. Ta cenna przyprawa o właściwościach leczniczych, znajduje również zastosowanie w przemyśle jako intensywny żółto-pomarańczowy barwnik (E100). [16]. Prawdopodobnie powodem, dla którego ostryż długi syntetyzuje kurkuminę, jest ochrona rośliny przed patogennymi grzybami, gdyż kurkumina działa grzybobójczo.
LITERATURA CYTOWANA
Anand, P., Kunnumakkara, A. B., Newman, R. A., and Aggarwal, B. B. (2007). Bioavailability of curcumin: Problems and promises. Molecular Pharmaceutics 4, 807-818.
Alappat, L., and Awad, A. B. (2010). Curcumin and obesity: Evidence and mechanisms. Nutrition Reviews 68, 729-738.
Boyanapalli, S. S. S., and Kong, A.-N. T. (2015). “Curcumin, the King of Spices”: Epigenetic Regulatory Mechanisms in the Prevention of Cancer, Neurological, and Inflammatory Diseases. Current Pharmacology Reports 1, 129-139.
Bradford, P. G. (2013). Curcumin and obesity. BioFactors 39, 78-87.
Cheung, K. K. (2011). Study of the Possible Pharmacological Mechanisms of Curcumin in the Treatment of Alzheimerʼs Disease. ProQuest Dissertations and Theses, 283.
Chin, D., Huebbe, P., Pallauf, K., and Rimbach, G. (2013). Neuroprotective properties of curcumin in Alzheimerʼs Disease – Merits and limitations. Current Medicinal Chemistry 20, 3955-3985.
Deptuła, T., Gruber, B., Krówczyński, A., (2014). Kurkumina i jej pochodne – zastosowanie w terapii przeciwnowotworowej i chemoochronnej. Postępy fitoterapii 3, s 155-165. http://www.czytelniamedyczna.pl
Djebli, N. (2011). Curcumin and Alzheimerʼs disease—Experimental study in mice. Clinical Biochemistry 44, S38.
Duvoix, A., Blasius, R., Delhalle, S., Schnekenburger, M., Morceau, F., Henry, E., Dicato, M., and Diederich, M. (2005). Chemopreventive and therapeutic effects of curcumin. Cancer Letters 223, 181-190.
Goel, A., Kunnumakkara, A. B., and Aggarwal, B. B. (2008). Curcumin as “Curecumin”: From kitchen to clinic. Biochemical Pharmacology 75, 787-809.
Hamaguchi, T., Ono, K., and Yamada, M. (2010). Curcumin and Alzheimerʼs disease. CNS Neuroscience and Therapeutics 16, 285-297.
Jakubiak, I., (2014). Kurkuma odkrywana na nowo. Panacea 2, 16-17. http://www.panacea.pl
Jankowski, J., (2004). Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy. Postępy Fitoterapii 2, 87-90. http://www.czytelniamedyczna.pl
Kania, M., Baraniak, J., (2015). Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego. Postępy Fitoterapii (16)2; 102-106. http://www.czytelniamedyczna.pl
Kołodziejczyk, J., Wachowicz, B., (2009). Kurkumina jako naturalny antyoksydant chroniący układ krążenia. Postępy Fitoterapii 4, s. 239-244. http://www.czytelniamedyczna.pl
Przybylska, S., (2015). Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 96(2): 414-420. http://www.phie.pl
Ringman, J. M., Frautschy, S. A., Cole, G. M., Masterman, D. L., and Cummings, J. L. (2005). A Potential Role of the Curry Spice Curcumin in Alzheimer’s Disease. Current Alzheimerʼs Research 2, 131-136.
Terlikowska, K., Witkowska, A., Terlikowski. S., (2014). Kurkumina w chemoprewencji raka piersi. Postęy Hig Med Dosw 68: 571-578.
Shehzad, A., Rehman, G., and Lee, Y. S. (2013). Curcumin in inflammatory diseases. BioFactors 39, 69-77.
Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Rajendran, R., and Srinivas, P. S. S. R. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Medica 64, 353-356.
Sikora-Polaczek, M., Bielak- Żmijewska, A., Sikora, E., (2010). Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkuminy — dobroczynny wpływ na organizm. Postępy biochemii. 74-84. http://www.postepybiochemii.pl
Nanga to polska marka specjalizująca się w dostarczaniu najwyższej jakości ziół i suplementów diety. Firma od lat zdobywa zaufanie klientów, oferując naturalne produkty, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Nanga zioła oraz suplementy wyróżniają się czystością i starannie opracowanymi formułami, bazującymi na tradycyjnych metodach zielarskich oraz współczesnych badaniach naukowych. Produkty Nanga to nie tylko suplementy diety, ale także naturalne wsparcie dla układu odpornościowego, trawiennego i wielu innych obszarów zdrowia.
Nanga wyrosła z pasji do ziół oraz holistycznego podejścia do zdrowia. Firma stawia na naturalność, prostotę i tradycję, tworząc produkty, które odwołują się do wieloletnich metod zielarskich. Nanga wierzy, że natura oferuje najlepsze rozwiązania dla utrzymania zdrowia, dlatego w swoich produktach wykorzystuje wyłącznie naturalne składniki. Marka kładzie również duży nacisk na edukację swoich klientów, dostarczając wiedzę na temat ziół, suplementacji oraz ich korzyści dla zdrowia.
Nanga zioła to podstawa oferty firmy, która obejmuje szeroką gamę roślin o różnorodnych właściwościach zdrowotnych. Zioła Nanga są dostępne zarówno w formie sypkiej, jak i w nalewkach, co pozwala na dostosowanie formy spożycia do indywidualnych potrzeb. Firma oferuje zioła wspomagające trawienie, detoksykację organizmu, a także wspierające odporność i zdrowie układu nerwowego. Zioła sypkie od Nanga są starannie selekcjonowane i przetwarzane, co gwarantuje ich wysoką jakość oraz zachowanie wszystkich cennych substancji aktywnych.
Oprócz ziół Nanga suplementy oferują naturalne wsparcie dla organizmu na wielu poziomach. W ofercie znajdują się suplementy wspomagające odporność, regenerację, a także preparaty wspierające układ krążenia i układ nerwowy. Firma stawia na surowce pochodzące z kontrolowanych upraw, dzięki czemu suplementy Nanga są wolne od sztucznych dodatków i substancji chemicznych. Produkty te są tworzone z myślą o osobach, które poszukują naturalnych, bezpiecznych rozwiązań zdrowotnych.
Zioła w nalewkach to kolejna kategoria produktów Nanga, które pozwalają na wygodne korzystanie z mocy roślin. Nalewki ziołowe są doceniane za swoją łatwość stosowania oraz wyższą biodostępność substancji aktywnych, co oznacza, że organizm szybciej je przyswaja. W ofercie Nanga znajdują się nalewki ziołowe wspierające układ odpornościowy, poprawiające trawienie, a także łagodzące stres i wspierające regenerację. Nalewki z ziół to tradycyjna forma suplementacji, która cieszy się popularnością zarówno w Polsce, jak i na całym świecie.
Firma Nanga jest również znana z dostarczania ziół wykorzystywanych w ramach protokołu Buhnera – naturalnej metody wspierania organizmu w walce z boreliozą i innymi chorobami odkleszczowymi. Zioła stosowane w tej terapii, takie jak andrographis czy rdestowiec japoński, wspierają odporność, działają przeciwzapalnie oraz wspomagają detoksykację organizmu. Zioła na boreliozę od Nanga są starannie selekcjonowane, co gwarantuje ich wysoką jakość oraz skuteczność w ramach protokołu Buhnera.
Wszystkie Nanga suplementy oraz zioła charakteryzują się wysoką jakością i naturalnym składem. Firma unika stosowania sztucznych dodatków, barwników oraz konserwantów, dzięki czemu produkty są bezpieczne dla zdrowia i mogą być stosowane przez długi czas. Każdy produkt przechodzi szczegółową kontrolę jakości, co zapewnia jego skuteczność i bezpieczeństwo. Nanga nie tylko dba o jakość produktów, ale także angażuje się w edukację swoich klientów, promując zdrowy tryb życia w zgodzie z naturą.
Nanga to marka, która łączy w sobie wieloletnie tradycje zielarskie z nowoczesnymi metodami produkcji suplementów diety. Wybierając Nanga zioła i suplementy, masz pewność, że sięgasz po produkty naturalne, wolne od chemicznych dodatków i sztucznych substancji. Szeroka oferta, obejmująca zioła sypkie, zioła w nalewkach oraz suplementy wspierające zdrowie na różnych poziomach, sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Marka Nanga to symbol naturalności, jakości i skuteczności, co czyni ją jedną z najbardziej zaufanych marek na rynku zielarskim.
10 innych produktów w tej samej kategorii: