Nasiona Chia - środek spożywczy
Nasiona Chia (szałwia hiszpańska) są doskonałym źródłem kwasów omega-3-6 i błonnika. Ze względu na wysoką zawartość błonnika nasiona Chia mają niezwykłą zdolność do absorbowania wody, dzięki czemu stanowią doskonałe źródło nawodnienia. Właściwości hydrofilowe nasion zapewniają odpowiednie nawilżenie organizmu oraz dają uczucie sytości. Nasiona Chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste, dlatego tez polecane są dla diabetyków.
Zastosowanie: jako składnik wyrobów piekarskich (do 10%), płatków śniadaniowych, mieszanek owoców i orzechów w ilości do 15g na dobę.
Zalecane spożycie: 3 łyżeczki w ciągu dnia. Spożywając nasiona Chia należy pić 2 litry wody dziennie. 1 łyżeczkę nasion Chia zamieszać z 9 łyżkami wody, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, odstawić na 10 minut, ponownie wymieszać i dopiero spożyć, popijając szklanką wody.
Składniki: nasiona chia (Salvia hispanica) – 100%.
100g produktu zawiera:
- wartość energetyczna: 1968kJ /476kcal:
- tłuszcz 33g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,9g; węglowodany 7,9g w tym cukry 0,5g; błonnik 28g; białko 22g; sól<0,025g.
Ważne wskazówki:
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Waga netto 500g ± 2%.