Producent: RevoMed
P2593
39,99zł brutto
brutto
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Udostępnij
1 kapsułka = 380 mg olejku z czarnego kminu
OPAKOWANIE ZAWIERA 120 KAPSULEK
Zaleca się przyjmować 3 x dziennie po 2 kapsułki
Głównym składnikiem oleju są nienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe. Są one niezastąpionym budulcem w naszym organizmie i odgrywają niezwykle ważną rolę przy wytwarzaniu tak zwanych prostaglandyn.
Prostaglandyny to substancje podobne do hormonów, sterujące wieloma podstawowymi funkcjami organizmu. Między innymi regulują one powstawanie i wzrost komórek. Jeśli uświadomimy sobie, że z ok. 70 bilionów komórek naszego ciała każdego dnia umiera 600 miliardów i jednocześnie powstaje i podejmuje swoje funkcje taka sama liczba nowych komórek, to łatwo sobie wyobrazić, jakie znaczenie mają nienasycone kwasy tłuszczowe, a wraz z nimi prostaglandyny, dla naszego organizmu.
Tak, więc przykładowo, wspomagają one poprzez nieustanne obumieranie i tworzenie na nowo komórek powstawanie co 5 dni nowej śluzówki jelit, w ciągu kilku tygodni następuje za ich przyczyną całkowita wymiana komórek wątroby, a co miesiąc skóry. Niezbędne kwasy tłuszczowe, zwane czasami też wielokrotnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi mogą mieć też nadzwyczaj dobroczynny wpływ na nasz system immunologiczny.
Kminek zbierany jest rano przed wschodem słońca, aby uniknąć wilgoci pochodzącej z porannych mgieł i rosy. Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych aż do 84%!
Cenny czarnuszkowy olej
Surowcem leczniczym jest proszek z nasion i olej czarnuszkowy (zwany złotem faraonów), pozyskiwany z nasion, oraz same nasiona. Główne składniki to olej (30-35%) i zawarty w nim olejek eteryczny (0,4-2,5%), alkaloidy, fitosterole, witamina E, karoten, saponiny, tymol, taniny, flawonoidy. Olej ma aż 55,8% kwasu linolowego, który musi być dostarczany organizmowi z zewnątrz, a wspomaga naturalną odporność, obniża ryzyko zachorowania na niedokrwienność serca, ma znakomity wpływ na skórę.Duża jest też zawartość protein w nasionach (22%), w tym niezbędnych dla zdrowia człowieka dziewięciu aminokwasów: fenyloalaniny, izoleucyny, leucyny, lizyny, metioniny, treoniny, tryptofanu, waliny. Olej jest dość stabilny i może być długo przechowywany.
Zalety czarnuszki
Nic dziwnego, że starożytni uznawali czarnuszkę za panaceum. Ma wiele składników aktywnych, dzięki czemu: - obniża poziom cukru we krwi - zmniejsza ryzyko zakrzepów i zatorów - działa przeciwbólowo w bólach różnego pochodzenia (dzięki malantynie) i uspokaja - działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antywirusowo - zwalcza pasożyty - wspomaga produkcję i wydzielanie żółci - wspomaga laktację - działa rozkurczająco - odkaża układ pokarmowy i oddechowy - działa moczopędnie i przeciwobrzękowo - odtruwa miąższ wątroby ze związków toksycznych i nadmiaru leków, co wykazano w badaniach klinicznych - stymuluje układ odpornościowy (w tym syntezę interferonu) - istnieją doniesienia o wpływie przeciwnowotworowym wyciągów z czarnuszki siewnej (dzięki alfa-hederynie) - hamuje odczyny autoagresji immunologicznej, stąd jako jedna z niewielu roślin znajduje zastosowanie w leczeniu tocznia, alergii, reumatyzmu, łuszczycy - szwajcarskie badania wskazują na skuteczność wyciągu w ochronie wątroby i żołądka (do głównych fosfolipidów należy ważna dla regeneracji wątroby fosfatydylocholina (46–48% całkowitej ilości fosfolipidów) - olejek eteryczny z czarnuszki i jej wyciąg spirytusowy powstrzymują atak astmy
Tradycyjnie przy pomocy wyciągów i oleju leczy się schorzenia górnych dróg oddechowych, nawracające infekcje, na źle gojące się rany, infekcje skórne, trądzik (napar wewnętrznie i jako tonik).
6 innych produktów w tej samej kategorii: