Nat Vita
P2463
12,90zł brutto
brutto
Galgant mielony BIO korzeń 40g - dieta Świętej Hildegardy alpinia lekarska
Polecany jest w stanach osłabienia i wyczerpania.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Udostępnij
Galgant, znany również jako chiński imbir, to roślina o charakterystycznym, korzennym aromacie i lekko pikantnym smaku. Stanowi idealną alternatywę dla imbiru, oferując nieco łagodniejszy i słodszy profil smakowy.
Galgant Bio korzeń mielony jest jednym ze składników popularnej diety noszącej nazwę diety św. Hildegardy.
Posiada certyfikat ekologiczny.
Składniki: 100% Bio Galgant korzeń mielony.
Propozycja spożycia: jako przyprawa.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Dlaczego warto wybrać Galgant mielony BIO korzeń 40g ?
Alpinia galgant (Alpinia galanga (L.) nosząca także nazwę gałgant chiński lub dziki kardamon to bylina z rodziny imbirowatych. Plantacje rośliny znajdują się przede wszystkim w Malezji i Chinach. Galgant mielony znajduje zastosowanie w kulinariach jako ostra, aromatyczna, lekko gorzkawa przyprawa, jednak zdecydowanie częściej wykorzystuje się go w celach leczniczych. Zawiera szereg właściwości prozdrowotnych, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Mielony korzeń galgantu stosuje się w przypadku problemów z trawieniem, przewlekłych bólach żołądkowych czy niestrawnościach pokarmowych. Ponadto galgant łagodzi chorobę lokomocyjną i zapobiega zawrotom głowy. Polecany jest w stanach osłabienia i wyczerpania. Poprawia trawienie i apetyt jak także zapobiega kolkom jelitowym oraz posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Korzeń galgantu mielony jest to czysta przyprawa z dzikich zbiorów (Alpinia officinarum) o jakości zgodnej z Farmakopeą. Roślina ta jest znana pod nazwą alpinia lekarska i należy do grupy kłaczy imbirowatych. U Hildegardy jest on jednym z ważniejszych środków. Korzeń galgantu natychmiast ożywia! Odczujecie natychmiast jego rozgrzewające działanie. Na początku przyprawiajcie potrawy ostrożnie, gdyż galgant jest bardzo pikantny. Jednakże według Hildegardy wskazane jest jego częste stosowanie (np. w celu poprawy trawienia - m.in. zapobiega rozwojowi drobnoustrojów patogennych w jelitach)
1-3 szczypty mielonengo galgantu dodawać do potraw np. mięsnych, warzywnych. Można go także dodawać do marynat, dyni, sałatej owocowych, kompotów, marmolad, w których w stężeniu 3-7% działa konserwująco. Galgant mielony może być także z powodzeniem wykorzystywany w daniach kuchni tajskiej czy wietnamskiej. Bardzo często dodaje się go do potraw z fasolą czy grochem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wołowiny i ryb, a także tłustych, wytrawnych sosów. Przyprawę należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta, ze względu na jej ostry, piekący posmak. Już niewielka ilość produktu wystarczy, aby wzbogacić smak przygotowywanych potraw i jednocześnie zapewnić im wysokie właściwości zdrowotne.
Produkt wart swojej ceny. Towar bardzo dobrej jakości.
Serdecznie polecam zakupy.
6 innych produktów w tej samej kategorii: