Rokitnik zwyczajny owoc 50 g Zobacz większe

Rokitnik zwyczajny owoc 50 g

6,90zł brutto

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Więcej szczegółów

Udostępnij

Rokitnik zwyczajny owoc - 50g

Jest to ciernisty krzew z rodziny Oliwkowatych (Elaeagnaceae), występujący w stanie natu- ralnym  w  Europie,  na  Kaukazie  i  na  Syberii.  W Polsce rośnie na  piaszczystych  urwiskach nadmorskich oraz w Pieninach. Jest rośliną chronioną. Niekiedy hodowany w parkach.

Podstawowe związki czynne. Owoc rokitnika zwyczajnego jest bogaty w witaminy C, E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D oraz makro i mikroelementy, m.in. mangan, żelazo, bor. Rokitnik działa wzmacniająco na organizm, również przeciwbólowo. Często przyjmuje się owoce rokitnika w dolegliwościach żołądkowych, przeziębieniach, chorobach skóry.

 Działanie. Owoce rokitnika należą do cennych surowców ze względu na obecność witaminy C. Choć ilość tej witaminy jest znacznie niższa niż w owocach dzikiej róży, to jednak nie ulega ona tak szybko rozkładowi, gdyż rokitnik nie zawiera specyficznego enzymu - askorbinazy,  niszczącego ten związek. Dzięki temu owoce rokitnika mogą być przechowywane zarówno w stanie świeżym, jak i mrożonym lub wysuszonym przez dłuższy nawet czas bez wyraźnego  obniżenia  wartości.  Jak  wiadomo,  witamina  C  stanowi  istotny  czynnik,  aktywnie uczestniczący w procesach utleniania i redukcji. Istnieje wiele schorzeń, których pojawienie się i przebieg zależą od poziomu witaminy C w narządach i płynach ustrojowych. Ważne znaczenie lecznicze ma olej tłusty o własnościach witaminy F, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i jest zbliżony do oleju słonecznikowego i lnianego. Wywiera odżywczy wpływ na skórę i zapewnia jej elastyczność oraz odporność. Karoteny zawarte w owocach oraz niektóre karotenoidy zostają przekształcone w przewodzie pokarmowym w witaminę A, odznaczającą się szczególnym powinowactwem do skóry i błon śluzowych a niezbędną dla prawidłowego ich rozwoju oraz spełniania funkcji ochronnych i  wydzielniczych. Tokoferole natomiast mają charakter witaminy E i chronią organizm przed zmianami  zanikowymi,  zwyrodnieniowymi,  zakrzepowymi  i  skurczowymi,  m.in.  w  obrębie naczyń krwionośnych i skóry.

Działania niepożądane. Przetwory z rokitnika stosowane w zalecanych dawkach nie wywierają działania szkodliwego na organizm.

Zastosowanie. Do najważniejszych należą choroby gorączkowe wywołane przez bakterie lub wirusy, choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, stany zapalne różnych narządów, utrzymujące  się  dłużej  biegunki,  okres  ciąży  i  karmienia,  postępujące  dolegliwości  gośćcowe, krwawienia z małych naczyń i inne.

Wyciągi  olejowe  z  owoców rokitnika,  zawierające olej tłusty,  karoteny i  tokoferole,  są  z powodzeniem  stosowane  zewnętrznie  w  różnych  dolegliwościach  błon  śluzowych  i  skóry, zwłaszcza oparzeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, trudno gojących się ranach, zapaleniu pochwy i szyjki macicy oraz nadżerkach.

SKŁAD: owoce rokitnika 100%

MASA NETTO: 50g

PRZECHOWYWANIE: suche i przewiewne miejsce niedostępne dla dzieci

Napisz opinię

Rokitnik zwyczajny owoc 50 g

Rokitnik zwyczajny owoc 50 g

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

30 innych produktów w tej samej kategorii: