1 łyżkę owoców zalać w szklance wrzącą wodą (200 ml), zaparzać ok. 10 minut, pić świeżo przygotowany napar 1-2 razy dziennie.
Producent: FLOS
P507
18,90zł brutto
brutto
Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Udostępnij
Rokitnik zwyczajny owoc - 100g ŚRODEK SPOŻYWCZY
Jest to ciernisty krzew z rodziny Oliwkowatych (Elaeagnaceae), występujący w stanie natu- ralnym w Europie, na Kaukazie i na Syberii. W Polsce rośnie na piaszczystych urwiskach nadmorskich oraz w Pieninach. Jest rośliną chronioną. Niekiedy hodowany w parkach.
Podstawowe związki czynne. Owoc rokitnika zwyczajnego jest bogaty w witaminy C, E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D oraz makro i mikroelementy, m.in. mangan, żelazo, bor. Rokitnik działa wzmacniająco na organizm, również przeciwbólowo. Często przyjmuje się owoce rokitnika w dolegliwościach żołądkowych, przeziębieniach, chorobach skóry.
Działanie. Owoce rokitnika należą do cennych surowców ze względu na obecność witaminy C. Choć ilość tej witaminy jest znacznie niższa niż w owocach dzikiej róży, to jednak nie ulega ona tak szybko rozkładowi, gdyż rokitnik nie zawiera specyficznego enzymu - askorbinazy, niszczącego ten związek. Dzięki temu owoce rokitnika mogą być przechowywane zarówno w stanie świeżym, jak i mrożonym lub wysuszonym przez dłuższy nawet czas bez wyraźnego obniżenia wartości. Jak wiadomo, witamina C stanowi istotny czynnik, aktywnie uczestniczący w procesach utleniania i redukcji. Istnieje wiele schorzeń, których pojawienie się i przebieg zależą od poziomu witaminy C w narządach i płynach ustrojowych. Ważne znaczenie lecznicze ma olej tłusty o własnościach witaminy F, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i jest zbliżony do oleju słonecznikowego i lnianego. Wywiera odżywczy wpływ na skórę i zapewnia jej elastyczność oraz odporność. Karoteny zawarte w owocach oraz niektóre karotenoidy zostają przekształcone w przewodzie pokarmowym w witaminę A, odznaczającą się szczególnym powinowactwem do skóry i błon śluzowych a niezbędną dla prawidłowego ich rozwoju oraz spełniania funkcji ochronnych i wydzielniczych. Tokoferole natomiast mają charakter witaminy E i chronią organizm przed zmianami zanikowymi, zwyrodnieniowymi, zakrzepowymi i skurczowymi, m.in. w obrębie naczyń krwionośnych i skóry.
Działania niepożądane. Przetwory z rokitnika stosowane w zalecanych dawkach nie wywierają działania szkodliwego na organizm.
Zastosowanie. Do najważniejszych należą choroby gorączkowe wywołane przez bakterie lub wirusy, choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, stany zapalne różnych narządów, utrzymujące się dłużej biegunki, okres ciąży i karmienia, postępujące dolegliwości gośćcowe, krwawienia z małych naczyń i inne.
Wyciągi olejowe z owoców rokitnika, zawierające olej tłusty, karoteny i tokoferole, są z powodzeniem stosowane zewnętrznie w różnych dolegliwościach błon śluzowych i skóry, zwłaszcza oparzeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, trudno gojących się ranach, zapaleniu pochwy i szyjki macicy oraz nadżerkach.
SKŁAD: owoce rokitnika 100%
1 łyżkę owoców zalać w szklance wrzącą wodą (200 ml), zaparzać ok. 10 minut, pić świeżo przygotowany napar 1-2 razy dziennie.
MASA NETTO: 100g
PRZECHOWYWANIE: suche i przewiewne miejsce niedostępne dla dzieci
RACJA :)
Uzupełniliśmy opis :) RACJA - tego brakowało
Rokitnik zwyczajny 50 g cena 6,90
Piękny opis. Tylko że nie ma nic jak się go przygotowuje i stosuje. Czy np. się parzy jak herbatę ziołową, czy się gotuje? Czy jest w torebkach, czy luzem itp.? Szkoda, że autor artykułu całkowicie pominął tę istotną informację.
6 innych produktów w tej samej kategorii: