Hibiskus kwiat 100g. Zobacz większe

Hibiskus kwiat 100g.

Producent: NANGA

Ocena 
mpn3987

12,00zł brutto


Hibiskus ( Hibiscus sabdariffa), zwany też ketmią lub malwą sudańską, rośnie w klimacie tropikalnym. Rodzi piękne, intensywnie czerwone kwiaty o charakterystycznym, kwaśnym smaku, które są wykorzystywane do przygotowywania orzeźwiających napojów, a także deserów, dżemów i wina. Są też składnikiem kompozycji ziołowych, używanych w medycynie naturalnej.

Więcej szczegółów

Udostępnij

Hibiskus ( Hibiscus sabdariffa), zwany też ketmią lub malwą sudańską, rośnie w klimacie tropikalnym. Rodzi piękne, intensywnie czerwone kwiaty o charakterystycznym, kwaśnym smaku, które są wykorzystywane do przygotowywania orzeźwiających napojów, a także deserów, dżemów i wina. Są też składnikiem kompozycji ziołowych, używanych w medycynie naturalnej. Kwiaty hibiskusa są szczególnie lubiane w Egipcie i w innych krajach arabskich oraz w Indiach.

Napar z hibiskusa odgrywa ważną rolę w kulturze krajów muzułmańskich, gdzie nazywany jest karkade lub czerwonym złotem faraonów. Pija się go tam na ciepło lub na zimno. Muzułmanie nie mogą spożywać alkoholu, dlatego długo parzony, intensywny i bardzo słodki napar z hibiskusa zastępuje im wino i popijany jest z kieliszków podczas ważnych uroczystości.

SKŁAD

Suszone kwiaty hibiskusa, całe, 100%. Surowiec najwyższej jakości.

SPOSÓB UŻYCIA

Aby przygotować napój karkade, zwany też też egipską herbatą, należy zalać wrzącą wodą 1 część kwiatów i 1 część cukru i parzyć przez 5-15 minut. Im dłuższe parzenie, tym kwaśniejszy smak. Proporcje składników można zmieniać według własnych upodobań. Hibiskus pija się na ciepło lub na zimno po wystudzeniu, albo po zalaniu kwiatów zimną wodą. Można wykorzystać wodę gazowaną, kostki lodu, miód lub syrop cukrowy.

Do naparu z hibiskusa można dodać nieco kardamonu, imbiru, cynamonu lub wanilii. Na Bliskim Wschodzie do zimnej wersji napoju dodaje się wodę różaną lub pomarańczową, soki z cytrusów albo listki świeżej mięty. Zazwyczaj stosuje się tylko jeden z wymienionych dodatków, aby nie przyćmić smaku hibiskusa.

PRZECIWWSKAZANIA

Kwiat hibiskusa jest bezpieczny. Nie ma przeciwwskazań do jego stosowania.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Hibiskus to rodzaj roślin należących do rodziny ślazowatych. Tworzy ponad 200 gatunków. Polska nazwa botaniczna gatunku Hibiscus sabdariffa to ketmia szczawiowa. Przypuszcza się, że roślina ta pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki, lecz obecnie raczej nie spotyka się jej dziko. Jest uprawiana w krajach o gorącym klimacie, głównie w Sudanie, Egipcie, Meksyku, Chinach i Tajlandii. Osiąga do 3 m wysokości i rodzi piękne, okazałe kwiaty, dlatego jest nie tylko rośliną zielarską lecz także ozdobną. Kwiat ketmii szczawiowej ma kształt pucharu i składa się z pięciu biało-purpurowych płatków. Inne odmiany hibiskusa mają kwiaty czerwone, różowe, fioletowe lub białe. Wewnątrz kielicha znajduje się duży gruczoł nektarowy. Surowcem zielarskim są kielichy i kieliszki kwiatów hibiskusa zbierane podczas dojrzewania owoców.

Napisz opinię
Hibiskus kwiat 100g.

Hibiskus kwiat 100g.

Hibiskus ( Hibiscus sabdariffa), zwany też ketmią lub malwą sudańską, rośnie w klimacie tropikalnym. Rodzi piękne, intensywnie czerwone kwiaty o charakterystycznym, kwaśnym smaku, które są wykorzystywane do przygotowywania orzeźwiających napojów, a także deserów, dżemów i wina. Są też składnikiem kompozycji ziołowych, używanych w medycynie naturalnej.

10 innych produktów w tej samej kategorii: