Zawartość składników odżywczych:
| 25 ml | 50 ml |
| Ilość | ZDS* | Ilość | ZDS* |
Witamina C | 40,00 mg | 50,0% | 80,00 mg | 100,0% |
Sok z czarnego bzu | 24,95 ml | - | 49,90 ml | - |
*ZDS - procent realizacji zalecanego dziennego spożycia
Składniki: sok z owoców czarnego bzu odtworzony z zagęszczonego soku, kwas L-askorbiniowy źródło witaminy C.
Sposób użycia: dwa razy dziennie po 25ml na pół godziny przed posiłkiem. Maksymalna porcja do spożycia w ciągu dnia 50 ml zawiera 49,9 ml czystego soku z czarnego bzu oraz 80 mg witaminy C, co stanowi 100% ZDS. Przed użyciem wstrząsnąć. Mogący pojawić się osad jest pochodzenia naturalnego. Nie należy przekraczać zalecanej maksymalnej porcji dziennej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem.
Sposób przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce. Należy spoźyć do trzech tygodni od otwarcia. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Bez konserwantów! Bez cukru!
Pojemność 500ml
Badania etnofarmakologów pokazały, że wyciąg z czarnego bzu ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Kwiaty bzu czarnego kryją w swoim składzie flawonoidy, kwasy fenolowe, trójterpeny i śluzy. Działają przeciwgorączkowo, napotnie i wspomagają odksztuszanie wydzieliny z oskrzeli. Wpływają na uszczelnienie ścian naczyń włosowatych prowadząc do poprawy ich elastyczności. Sok czarnego bzu znakomicie działa z herbatką z lipy czy malin. W jego owocach znajdziemy m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapń, potas, sód i żelazo), wykazują właściwości moczopędne oraz napotne, lekko przeczyszczają i uśmierzają ból. Ze względu na przynależność do grupy tzw. środków czyszczących krew rekomendowane są jako lek odtruwający i usuwający z naszego organizmu niebezpieczne produkty przemiany materii oraz toksyny nazbierane w przebiegu chorób reumatycznych czy skórnych. Owoce również używamy w stanach zapalnych żołądka czy jelit oraz w nerwobólach i rwie kulszowej. Zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy – antocyjanów, zwalczających wolne rodniki. Zarówno kwiaty jak i owoce mają pozytywny wpływ na układ trawienny i moczowy. Regulują trawienie, łagodzą wzdęcia i zgagę. Stosowane są przy problemach z nerkami czy obrzękach. Wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, a także sprawiają, że naczynia krwionośne są szczelniejsze co sprzyja mniejszemu rozprzestrzenianiu się szkodliwych drobnoustrojów.