Zawartość składników odżywczych:
| 25 ml | 50 ml |
| Ilość | ZDS* | Ilość | ZDS* |
Witamina C | 40,00 mg | 50,0% | 80,00 mg | 100,0% |
Sok z czarnego bzu | 24,95 ml | - | 49,90 ml | - |
*ZDS - procent realizacji zalecanego dziennego spożycia
Składniki: sok z owoców czarnego bzu odtworzony z zagęszczonego soku, kwas L-askorbiniowy źródło witaminy C.
Sposób użycia: dwa razy dziennie po 25ml na pół godziny przed posiłkiem. Maksymalna porcja do spożycia w ciągu dnia 50 ml zawiera 49,9 ml czystego soku z czarnego bzu oraz 80 mg witaminy C, co stanowi 100% ZDS. Przed użyciem wstrząsnąć. Mogący pojawić się osad jest pochodzenia naturalnego. Nie należy przekraczać zalecanej maksymalnej porcji dziennej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem.
Sposób przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce. Należy spoźyć do trzech tygodni od otwarcia. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Bez konserwantów! Bez cukru!
Pojemność 1000m
W medycynie ludowej czarny bez był ceniony od dawien dawna. Uważano, że zastępuje całą aptekę. Do tego przypisywano mu właściwości magiczne. Bez czarny stosowany był przez nasze babcie w przeziębieniach, jako środek napotny, wzmagający produkcję śluzu w oskrzelach i moczopędny oraz jako środek łagodnie przeczyszczający. Owoce nie nadają się do spożycia na surowo. Jagody czarnego bzu są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów, które stymulują system immunologiczny przez zwiększenie produkcji zwalczających infekcje limfocytów.
Czarny bez wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Sok warto pić zarówno w okresie letnim, jako doskonały składnik aromatycznych i orzeźwiających napojów i koktajli, jak i w okresie jesienno-zimowym oraz w okresie przesilenia wiosennego. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Świeże owoce nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przygotowywać z owoców sok. Bez zawiera dużo witaminy A, B1 i B2, ale też flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny enzymy i biopierwiastki, np. jod. Owoce bzu czarnego są uznawane za skuteczne środki usuwające szkodliwe produkty przemiany materii. Wywołują także wzmożoną transpiracje skóry, działają lekko diuretycznie (moczopędnie).