Zawartość składników odżywczych:
25 ml | 50 ml | |||
Ilość | ZDS* | Ilość | ZDS* | |
Witamina C | 28 mg | 35% | 56 mg | 70% |
Sok z aloesu | 24,95 ml | - | 49,90 ml | - |
*ZDS - procent realizacji zalecanego dziennego spożycia
Składniki: sok z aloesu odtworzony z liofilizowanego koncentratu, witamina C (kwas L-askorbinowy) kwas cytrynowy (regulator kwasowości).
Sposób użycia: dwa razy dziennie po 25ml na pół godziny przed posiłkiem. Maksymalna porcja do spożycia w ciągu dnia 50 ml zawiera 49,9 ml czystego soku z dziskiej róży oraz 56 mg witaminy C, co stanowi 70% ZDS. Przed użyciem wstrząsnąć. Mogący pojawić się osad jest pochodzenia naturalnego. Nie należy przekraczać zalecanej maksymalnej porcji dziennej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem.
Sposób przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce. Należy spoźyć do trzech tygodni od otwarcia. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Bez konserwantów! Bez cukru!
We współczesnej medycynie sok pozyskuje się z aloesu zwyczajnego. Świeże liście A. arborescens i innych gatunków uprawnych służą do otrzymywania wodnych wyciągów. Zastosowanie lecznicze wyciągów z aloesu polega przede wszystkim na wykorzystaniu jego właściwości: bakteriobójczych, przeciwgrzybicznych, przeciwzapalnych, silnie przeczyszczających. Ponadto aloes działa wspomagająco w zaburzeniach funkcji wątroby (jako środek żółciotwórczy i żółciopędny), wzmacnia naturalną odporność organizmu. Jest on źródłem biogennych stymulatorów, które korzystnie wpływają na działanie układu immunologicznego. Polecany w stanach obniżonej odporności oraz zwiększonej podatności na zakażenia. Jest wykorzystywany zewnętrznie, głównie jako składnik preparatów dermatologicznych. Jak już wspomniano powyżej, zawarte w aloesie polisacharydy stymulują procesy obronne i odnawiające w obrębie skóry. Ponadto można leczyć choroby przyzębia i śluzówki jamy ustnej, a także afty. Maści, żele i balsamy z udziałem tej rośliny przyspieszają proces gojenia się ran i oparzeń, łagodzą obrzęki, a także ból zęba i zmiany skórne po radioterapii. Maści zalecane są osobom zmagającym się z odleżynami, żylakami, łuszczycą i trądzikiem. Sok i wyciągi z aloesu ułatwiają gojenie trudno gojących się ran. Likwidują przebarwienia, wypryski i wysięki skórne. Wygładzają blizny, pobudzają podziały komórek skóry, a także rozszerzają naczynia włosowate, przyczyniając się do wzrostu przepływu krwi. Przeciwdziałają także świądowi, są pomocne przy egzemach oraz skracają okres krwawienia.
Badania żywieniowe z udziałem szczurów doświadczalnych przeprowadzone przez naukowców w USA dowiodły, że sok z aloesu można także stosować wewnętrznie.
Rozcieńczony wodą i spożywany systematycznie może zapobiegać zaparciom (atonicznym czy wynikającym z błędów dietetycznych), wspomagać metabolizm i ułatwić proces odchudzania. Działanie przeczyszczające warunkują zawarte w liściach aloesu antrazwiązki, charakteryzujące się bardzo gorzkim smakiem. Liście aloesu stosuje się jako środek wzmacniający w stanach osłabienia organizmu, w okresie rekonwalescencji po długich chorobach oraz u osób w starszym wieku.
Aloes wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego: stany zapalne, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz jelita grubego. Zawarte w aloesie bioaktywne składniki nie tylko działają przeciwzapalnie, ale także dostarczają substancji, które stanowią dobrą pożywkę dla bakterii symbiotycznych, co korzystnie wpływa na ich namnażanie w obrębie dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Wyciąg z aloesu wspomaga gospodarkę lipidowo-węglowodanową, co pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru, cholesterolu we krwi oraz należnej masy ciała.