Producent: OL'VITA
P3161
109,00zł brutto
brutto
Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej.
Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach.
Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Udostępnij
Olej z czarnuszki był i jest powszechnie stosowany w medycynie jako środek wspomagający, posiada niezwykle szerokie zastosowanie w farmaceutyce.
Zastosowanie
Na zimno, do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Sposób użycia
W przypadku ograniczonej tolerancji intensywnego smaku oleju można:
rozcieńczyć olej z czarnuszki z innym, łagodniejszym w smaku olejem zimno tłoczonym, np. lnianym, z ostropestu, z wiesiołka,
podzielić porcję 1 łyżeczki na mniejsze, np. 2 x 0,5 łyżeczki na dzień.
Składniki
Olej z czarnuszki zimno tłoczony, nieoczyszczony 100%.
100 g produktu zawiera:
wartość energetyczna: 3700 kJ/900 kcal,
Zawiera około 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy) biotynę oraz mikroelementy.
tłuszcz 100 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 25 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 58 g), węglowodany 0 g (w tym cukry 0 g), białko 0 g, sól 0 g.
Ważne wskazówki
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce.
Olej z czarnuszki jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Zawartość netto 500 ml
Dodatkowe informacje
Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem. Są to cechy niemające wpływu na skład oleju.
Może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Producent
Ol’Vita Krzysztof Dziaduch
Panków 2
58-125 Pszenno
Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych- wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu. Chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju uczulenia.
Szczególnie polecany przy nawracających infekcjach.
W celach kosmetycznych: olej z czarnuszki należy stosować bezpośrednio na skórę Spożywanie bezpośrednie: w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia intensywnego korzennego zapachu.
Stosowanie: Zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki 1-2 łyżeczki dziennie, jako dodatek do sałatek,zup, sosów, twarogów, kasz itp. Olej po otwarciu należy przetrzymywać w lodówce. Nie przekraczać zalecanej dawki.
Olej w 85% obejmuje niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym bardzo rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy (2,6-3%) o cechach przeciwzapalnych.
Dzięki wysokiemu poziomowi zawartości naturalnych antyoksydantów olej nie traci swoich wartościowych właściwości i może być przechowywany przez dłuższy czas.
Olej z nasion czarnuszki przeznaczony jest do regularnego spożywania gdyż posiada wysokie walory odżywcze. Tłoczony na zimno, pochodzi z terenów Maroka i jest źródłem:
- witamin,
- minerałów,
- protein,
- olejków lotnych,
- bioflawonoidów,
- saponiny,
- alkaloidów,
- niezbędnych nienasyconych kwasów omega 3-6-9.
Olej z czarnuszki działa też skutecznie na układ pokarmowy, wspomaga przyswajanie komponentów odżywczych z pokarmu, stymuluje pracę jelit i pomaga w wypróżnieniu.
(Nigella Sativa Oil) działa antyseptycznie i bakteriobójczo działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie oczyszcza, nadaje elastyczność i zdrowy wygląd ciału
10 innych produktów w tej samej kategorii: