OLEJ Z CZARNUSZKI (CZARNUSZKA) zimnotłoczony 500 ml Zobacz większe

OLEJ Z CZARNUSZKI (CZARNUSZKA) zimnotłoczony 500 ml

Ocena 
mpn3161

99,90zł brutto


Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej.

Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach.

Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej.

Więcej szczegółów

Udostępnij

Olej z czarnuszki był i jest powszechnie stosowany w medycynie jako środek wspomagający, posiada niezwykle szerokie zastosowanie w farmaceutyce.


Zastosowanie

Na zimno, do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.

 

Sposób użycia

W przypadku ograniczonej tolerancji intensywnego smaku oleju można:

 

rozcieńczyć olej z czarnuszki z innym, łagodniejszym w smaku olejem zimno tłoczonym, np. lnianym, z ostropestu, z wiesiołka,

podzielić porcję 1 łyżeczki na mniejsze, np. 2 x 0,5 łyżeczki na dzień.

Składniki

Olej z czarnuszki zimno tłoczony, nieoczyszczony 100%.

 

100 g produktu zawiera:

 wartość energetyczna: 3700 kJ/900 kcal,


Zawiera około 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy) biotynę oraz mikroelementy.

tłuszcz 100 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 25 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 58 g), węglowodany 0 g (w tym cukry 0 g), białko 0 g, sól 0 g.


Ważne wskazówki

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce.

Olej z czarnuszki jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.

Zawartość netto  500 ml

 

Dodatkowe informacje

Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem. Są to cechy niemające wpływu na skład oleju.

Może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.


Producent

Ol’Vita Krzysztof Dziaduch

Panków 2

58-125 Pszenno



Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych- wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu. Chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju uczulenia.

Szczególnie polecany przy nawracających infekcjach. 

W celach kosmetycznych: olej z czarnuszki należy stosować bezpośrednio na skórę Spożywanie bezpośrednie: w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia intensywnego korzennego zapachu.

Stosowanie: Zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki 1-2 łyżeczki dziennie, jako dodatek do sałatek,zup, sosów, twarogów, kasz itp. Olej po otwarciu należy przetrzymywać w lodówce. Nie przekraczać zalecanej dawki.

Olej w 85% obejmuje niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym bardzo rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy (2,6-3%) o cechach przeciwzapalnych.

Dzięki wysokiemu poziomowi zawartości naturalnych antyoksydantów olej nie traci swoich wartościowych właściwości i może być przechowywany przez dłuższy czas.

Olej z nasion czarnuszki przeznaczony jest do regularnego spożywania gdyż posiada wysokie walory odżywcze. Tłoczony na zimno, pochodzi z terenów Maroka i jest źródłem:

- witamin,

- minerałów,

- protein,

- olejków lotnych,

- bioflawonoidów,

- saponiny,

- alkaloidów,

- niezbędnych nienasyconych kwasów omega 3-6-9.

Olej z czarnuszki działa też skutecznie na układ pokarmowy, wspomaga przyswajanie komponentów odżywczych z pokarmu, stymuluje pracę jelit i pomaga w wypróżnieniu.

(Nigella Sativa Oil) działa antyseptycznie i bakteriobójczo działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie oczyszcza, nadaje elastyczność i zdrowy wygląd ciału

 

Bądź pierwszym który napisze opinię!

Napisz opinię
OLEJ Z CZARNUSZKI (CZARNUSZKA) zimnotłoczony 500 ml

OLEJ Z CZARNUSZKI (CZARNUSZKA) zimnotłoczony 500 ml

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej.

Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach.

Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej.

6 innych produktów w tej samej kategorii: