Producent: OL'VITA
P1838
62,00zł brutto
brutto
Olej z czarnuszki siewnej jest cennym źródłem składników odżywczych, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Ogrom jego własciwości jest trudny do streszczenia. Olej z czarnuszki powinien obowiązkowo zagościć w kazdym domu.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Olej z czarnuszki 250 ml
Nierafinowany Olej z czarnuszki OlVita to produkt, który tłoczony jest w zakładzie produkcyjnym w Polsce, w procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa) nazywanej też egipską. Nowoczesna technologia zapewnia niską temperaturę tłoczenia bez procesu rafinacji. Pozwala to zachować cenne składniki wciąz aktywnymi.
Olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz intensywnym smakiem i zapachem, który określany jest jako ostry, gorzkawo-korzenny.
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowane porcje.
Urozmaicenie codziennej diety.
Spożywać na zimno: bezpośrednio lub jako dodatek do posiłku np. sałatki.
Sposób użycia
Dorośli: 1 łyżeczka (4 g) dziennie.
Najlepiej w czasie posiłku.
Jeżeli smak oleju jest zbyt intensywny można: ozcieńczyć olej z czarnuszki innym, łagodniejszym w smaku olejem tłoczonym na zimno, np. lnianym, z ostropestu, z wiesiołka; podzielić porcję 1 łyżeczki na mniejsze, np. 2 x 0,5 łyżeczki na dzień.
Składniki
100% Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nieoczyszczony.
100 g produktu zawiera:
wartość energetyczna: 3700 kJ/ 900 kcal,
tłuszcz 100 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 25 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 58 g), węglowodany 0 g (w tym cukry 0 g), białko 0 g, sól 0 g.
Ważne wskazówki
Zawartość netto 250 ml
Dodatkowe informacje
Poszczególne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem. Są to cechy niemające wpływu na jakość oleju.
Może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Olej z czarnuszki był i jest powszechnie stosowany jako środek wspomagający przy : stanach zapalnych skóry, grzybicy, czy trądziku.
Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych- wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu. Chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju alergie.
Olej z czarnuszki obniża poziom cukru we krwi,działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, silnie antybakteryjne, anty-wirusowo, wykazuje działanie przeciw-pasożytnicze, żółciotwórcze, rozkurczowe, reguluje pracę układu pokarmowego i oddechowego, działa moczopędnie, przeciw obrzękowo, odtruwająco, uspokajająco, immunostymulująco (hamuje odczyny autoagresji immunologicznej).
Szczególnie polecany przy nawracających infekcjach. Wzmacnia wątrobę, rozpuszcza kamienie w woreczku żółciowym i złogi z przewodów żółciowych i moczowych, reguluje układ hormonalny i gospodarkę tłuszczową, uśmierza bóle głowy i stawów, bóle zębów, migreny, wspomaga leczenie impotencji, wyczerpania wegetatywnego.
W celach kosmetycznych: olej z czarnuszki należy stosować bezpośrednio na skórę Spożywanie bezpośrednie: w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia intensywnego korzennego zapachu.
Stosowanie: Zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki 1-2 łyżeczki dziennie, jako dodatek do sałatek,zup, sosów, twarogów, kasz itp. Olej po otwarciu należy przetrzymywać w lodówce. Nie przekraczać zalecanej dawki.
Olej z czarnuszki działa też skutecznie na układ pokarmowy, wspomaga przyswajanie komponentów odżywczych z pokarmu, stymuluje pracę jelit i pomaga w wypróżnieniu.
Na co warto stosować olej z czarnuszki:
Zastosowany na skórę:
10 innych produktów w tej samej kategorii: