Preparaty ziołowe

Producenci

OLEJ Z CZARNUSZKI (CZARNUSZKA) zimnotłoczony 250 ml

OLEJ Z CZARNUSZKI zimnotłoczony 250 ml Powiększ do pełnego rozmiaru

 Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Zawiera około 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy) biotynę oraz mikroelementy.

Więcej szczegółów

41,55zł

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Zawiera około 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy) biotynę oraz mikroelementy.

Olej z czarnuszki był i jest powszechnie stosowany w medycynie jako środek wspomagający, posiada niezwykle szerokie zastosowanie w farmaceutyce przy leczeniu: stanów zapalnych skóry, leczy i hamuje rozwój grzybic, trądziku.

Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych- wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu. Chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju alergie.

Olej z czarnuszki obniża poziom cukru we krwi,działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, silnie antybakteryjne, anty wirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciw pasożytniczo, żółciotwórczo, rozkurczowo, reguluje pracę układu pokarmowego i oddechowego, działa moczopędnie, przeciw obrzękowo, odtruwająco, uspokajająco, immunostymulująco (pobudza proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B, hamuje odczyny autoagresji immunologicznej).

Szczególnie polecany przy nawracających infekcjach. Wzmacnia wątrobę, rozpuszcza kamienie w woreczku żółciowym i złogi z przewodów żółciowych i moczowych, reguluje układ hormonalny i gospodarkę tłuszczową, uśmierza bóle głowy i stawów, bóle zębów, migreny, wspomaga leczenie impotencji, wyczerpania wegetatywnego.

W celach kosmetycznych: olej z czarnuszki należy stosować bezpośrednio na skórę Spożywanie bezpośrednie: w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia intensywnego korzennego zapachu.

Stosowanie: Zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki 1-2 łyżeczki dziennie, jako dodatek do sałatek,zup, sosów, twarogów, kasz itp. Olej po otwarciu należy przetrzymywać w lodówce. Nie przekraczać zalecanej dawki.

Olej w 85% obejmuje niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym bardzo rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy (2,6-3%) o cechach przeciwzapalnych.

Dzięki wysokiemu poziomowi zawartości naturalnych antyoksydantów olej nie traci swoich wartościowych właściwości i może być przechowywany przez dłuższy czas.

Olej z nasion czarnuszki przeznaczony jest do regularnego spożywania gdyż posiada wysokie walory odżywcze. Tłoczony na zimno, pochodzi z terenów Maroka i jest źródłem:

- witamin,

- minerałów,

- protein,

- olejków lotnych,

- bioflawonoidów,

- saponiny,

- alkaloidów,

- niezbędnych nienasyconych kwasów omega 3-6-9.

Kwasy omega doskonale wpływają na stan układu krążenia – skutecznie pomagają utrzymać prawidłowy poziom dobrego cholesterolu (HDL) w surowicy krwi, zniżając tym samym ryzyko wystąpienia chronicznej choroby tętnic, jaką jest miażdżyca.

Długotrwała hipercholesterolemia sprawia, że cholesterol zaczyna się odkładać w ścianach tych ważnych naczyń, destabilizując przepływ krwi, zmniejszając dotlenienie ważnych tkanek i narządów.

Wiąże się to także ze podwyższonym ryzykiem pęknięcia blaszki, aktywacji układu krzepnięcia oraz zawału serca czy udaru mózgu.

Przeciwutleniacze i witaminy wzmacniają naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu, wspomagając walkę z infekcjami i zakażeniami.

Uszkadzają one struktury patogenów, prowadząc do ich zniszczenia i usunięcia z organizmu.

Występowanie witamin i minerałów skutecznie wspomaga układ nerwowy, procesy zapamiętywania i koncentracji.

Olej z czarnuszki działa też skutecznie na układ pokarmowy, wspomaga przyswajanie komponentów odżywczych z pokarmu, stymuluje pracę jelit i pomaga w wypróżnieniu.

(Nigella Sativa Oil) działa antyseptycznie i bakteriobójczo działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie oczyszcza, nadaje elastyczność i zdrowy wygląd ciału

Wskazania do stosowania oleju z czarnuszki:

  • alergia,
  • astma,
  • zapalenie oskrzeli,
  • nieżyt tchawicy, krtani i gardła,
  • kaszel,
  • stany zapalne płuc
  • bóle głowy,
  • bóle oczu,
  • zapalenie ucha,
  • bezsenność,
  • problemy sercowe,
  • bóle stawów,
  • zaburzenia żołądkowo- jelitowe,
  • bóle zębów,
  • grzybica skóry,
  • wypadanie włosów,
  • katar sienny,
  • liszaj zwykły przewlekły,
  • łuszczyca,
  • trądzik,
  • brodawki,
  • opryszczka,
  • podatność na infekcje,
  • stany wyczerpania,
  • zakażenia przewodu pokarmowego.

 

Zastosowany na skórę:

  • przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu, zapobiega rozdwajaniu się końcówek
  • eliminuje łupież
  • zwalcza trądzik i oczyszcza cerę
  • reguluje wydzielanie sebum - wskazany do pielęgnacji skóry łojotokowej
  • łagodzi podrażnienia
  • odżywia i zmiękcza skórę, chroni ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych
  • chroni przed działaniem promieni słonecznych

 

 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

OLEJ Z CZARNUSZKI (CZARNUSZKA) zimnotłoczony 250 ml

OLEJ Z CZARNUSZKI (CZARNUSZKA) zimnotłoczony 250 ml

 Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Zawiera około 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy) biotynę oraz mikroelementy.

Napisz swoją recenzję