Producent: SWANSON Health Products
P1559
12,85zł brutto
brutto
Naturalna postać witamin A i D
Wspiera kości, zdrowie oczu i skóry
Wspiera system immunologiczny
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Naturalna postać witamin A i DWspiera kości, zdrowie oczu i skóryWspiera system immunologiczny Skład 1 kapsułki:Kalorie 5kcal/21kJTłuszcz ogółem 0,5gWitamina A (z ecoMarine® Norweski naturalny tran) 798µg ekwiwalentu retinoluWitamina D (z ecoMarine® Norweski naturalny tran) 6,8µgecoMarine® Norweski naturalny tran (olej z wątroby dorsza) 700mgKwasy tłuszczowe Omega-3 182mg- EPA 63mg- DHA 81,1mg- Pozostałe kwasy Omega-3 37,8mgSkład:Oje z wątroby dorsza, żelatyna (otoczka kapsułki), gliceryna (substancja utrzymująca wilgotność), woda oczyszczona. Sposób użycia:Jedna kapsułka dziennieNie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.Produkt nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety. Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.Przechowywanie:Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.Opakowanie:30 kapsułek Informacje dodatkowe: Tran od XVIII wieku stosowany był oficjalnie jako jedyne lekarstwo na krzywicę. Według powielanych za rybakami argumentami wzmacniał kości i zęby, przyspieszał ich wzrost, poprawiał wzrok i apetyt. Dzięki zawartym w rybim oleju dobrze przyswajalnym witaminom A i D oraz wielonienasyconym kwasom tłuszczowym jest specyfikiem o różnorodnych zastosowaniach. Wyodrębnione w latach 50. wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, przede wszystkim kwas alfa-linolenowy i jego pochodne, przeciwdziałają chorobie wieńcowej, zmniejszają stężenie trójglicerydów we krwi, obniżają jej krzepliwość, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy. Te zalety przemawiają za przyjmowaniem kapsułek z tranem m.in. przez kobiety w ciąży. Tran pomaga także uregulować nadciśnienie krwi oraz zmniejszyć reumatyczne bóle stawów i artretyzm. W badaniach prowadzonych na Uniwersytecie w Cardiff kierowanych przez dr. Bruce’a Catersona potwierdzono, że tran pomaga chorym z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Łagodzi ból i spowalnia proces niszczenia chrząstki stawowej. Poza tym dowiedziono, że witamina A, której tran jest najbogatszym źródłem (w 100 gramach jest jej 60 000 j.m.) jest niezbędna dzieciom do prawidłowego rozwoju. Dzięki niej zachodzą procesy wzrostu i rozwoju nabłonka, wzrasta odporność błon śluzowych na infekcje i szybkość gojenia się ran. U osób starszych odpowiednia ilość tej witaminy zapobiega chorobom wzroku i skóry. Jej niedobór może spowodować niedowidzenie o zmierzchu, tzw. kurzą ślepotę, pieczenie i wysychanie spojówek, a nawet owrzodzenie rogówki. Zbyt mała ilość witaminy A jest także przyczyną nadmiernego wysychania i rogowacenia skóry. Ponadto witamina ta wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Uznaje się, że jej obecność powoduje również zwiększoną odporność na nowotwory. Tran jest także jednym z najważniejszych produktów dostarczających witaminy D. W 100 g tranu z wątróbek dorsza jest od 8 do 30 tys. j.m. kalcyferolu, w tranie z tuńczyka około 4 mln j.m. natomiast w sardynkach tylko 1800 j.m. Mimo że nasz organizm przyswaja witaminę D pod wpływem słońca, to pozyskiwane w ten sposób jej zasoby są zbyt małe i szybko się wyczerpują, a niedobory mogą się objawiać bólami w kościach. Nawet miłośnicy słonecznych kąpieli mogą jej mieć zbyt mało jeśli mieszkają w regionie o dużym zanieczyszczeniu powietrza. Witamina D uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie. Dzięki niej możliwe jest wchłanianie wapnia i fosforu, a więc prawidłowe kształtowanie kości i zębów. W starszym wieku zapobiega osteoporozie. Kalcyferol umożliwia również prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, reguluje wydzielanie insuliny i wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego.
10 innych produktów w tej samej kategorii: