SWANSON L-LIZYNA 500MG 100KAP. Zobacz większe

SWANSON L-LIZYNA 500MG 100KAP.

28,28zł brutto

Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej, ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres, dbającym o swój wygląd.

Więcej szczegółów

Udostępnij

L-Lizyna jest jednym z 10 aminokwasów uznanych za niezbędne, które nie mogą być wytworzone przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem.

L-Lizyna wspomaga system immunologiczny i wspomaga walczyć ze stresem. Wskazana jest również dla sportowców w okresie rekonwalescencji po naciągnięciu mięśni.

  • Naturalny aminokwas
  • Wspiera system immunologiczny
  • Aminokwas niewytwarzany przez organizm

Produkt występuje także w opakowaniu po 300 kapsułek

Wartość odżywcza1 kapsułka2 kapsułki3 kapsułki% realizacji dziennego 
zapotrzebowania RDA
L-lizyna HCL
500mg1000mg1500mg

Skład: L-lizyna, mąka ryżówa, żelatyna (otoczka kapsułki),  stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca)

SPOSÓB UŻYCIA: Jedna kapsułka 2-3 razy dziennie na pusty żołądek

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety. Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.

PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.


Informacje dodatkowe:

-Lizyna - aminokwas niezbędny do budowy wszystkich protein. Nie tylko poprzez uczestnictwo w absopcji wapnia pomaga wzrastać dziecięcym kościom, ale też bierze czynny udział w tworzeniu antyciał, hormonów, enzymów i kolagenu. Ponadto odbudowuje tkankę mięśniową i skórę, przez co przydatny jest po zabiegach chirurgicznych. Jednak największym, o ile tak można powiedzieć, działaniem lizyny, jest kontrola nowotworowych przerzutów, poziomu triglicerydów i odbudowa zniszczonych ścian tętnic. Inną zaletą lizny jest umiejętna walka z wirusami opryszczki, szczególnie wówczas, kiedy ograniczona zostanie konsumpcja produktów zawierających argininę. W tym przypadku, w ilości 500 do 1000 mg dziennie na pusty żołądek, przyjmowanie L-lizyny ma na celu zachwianie równowagi z argininą, oczywiście na korzyść tej pierwszej. W takim przypadku rozwój wirusa jest powstrzymany. Ma to niebagatelne znaczenie dla osób cierpiących z powodów półpaścia. Wart podkreślenia jest fakt braku możliwości produkcji lizyny przez organizm. Zachowanie właściwej koncentracji czy ilości enzymów, uniknięcia łysienia lub anemii, powstrzymanie niszczenia tętnic może nastąpić wyłącznie wówczas, kiedy jej ilość dostarczana z zewnątrz spełnia potrzeby organizmu.

W dorosłym organizmie białko stanowi około 20% masy ciała, z czego 46% można odnaleźć w mięśniach szkieletowych, 18% w skórze, 4% w tkance tłuszczowej, podczas gdy 10% znajduje się we krwi. Białka podlegają ciągłemu rozpadowi i odnowie. Proces ten uzależniony jest od podaży aminokwasów, ponieważ stanowią one podstawowy element budowy wszystkich białek. W ludzkim organizmie białka złożone są z 20 aminokwasów, lecz nie każde białko zawiera wszystkie aminokwasy. Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i różnorodności masy cząsteczkowej może powstać wiele (1012) odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje: niektóre uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości, paznokci, włosów), inne regulują procesy metaboliczne, transportują substancje odżywcze (np. hemoglobina), pełnią funkcje hormonów, czynników wzrostu. Mogą również odgrywać ważną rolę w obronie immunologicznej (immunoglobuliny).

 

Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, dlatego muszą być one dostarczane z dietą. Nazywamy je aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w ustroju, ale w szczególnych warunkach, np. podczas szybkiego wzrostu lub choroby, ich synteza jest niewystarczająca. Nazwano je aminokwasami względnie egzogennymi lub warunkowo niezbędnymi.

Lizyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa lysis, co oznacza „rozpuszczenie”. Poza udziałem w budowie białek, aminokwas ten pełni w organizmie wiele innych funkcji, m.in.:

- wspomaga przyswajanie wapnia,

- jest niezbędny w tworzeniu kolagenu – głównego białka tkanki łącznej.

W efekcie działa korzystnie we wszystkich miejscach, gdzie znajduje sie kolagen, m.in. w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstce i ścianach naczyń krwionośnych, zapewniając w ten sposób ich odpowiednią strukturę. Warto pamiętać, że L-lizyna jest również niezbędna w syntezie L-karnityny, substancji nieodzownej w metabolizmie tłuszczów, procesach produkcji energii oraz do prawidłowego funkcjonowania mięśni.

 

Podczas komponowania naszej codziennej diety, oprócz odpowiedniego spożycia aminokwasów, powinniśmy zwracać szczególną uwagę również na ich wzajemną równowagę. L-Lizyna w niektórych produktach spożywczych (kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, pieczywo pszenne, chleb pszennorazowy, żytnio-razowy, orzechy włoskie) jest jednym z aminokwasów ograniczających, tzn. występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie. Jego odpowiednia podaż jest zatem istotna, ponieważ wyznacza on możliwość wykorzystania innych aminokwasów na cele budulcowe. Brak lub niska zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia wykorzystanie pozostałych aminokwasów do syntezy białka.

Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej, ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres, dbającym o swój wygląd.

Jest bardzo skuteczna w walce z wirusem opryszczki (herpes). 

Napisz opinię

SWANSON L-LIZYNA 500MG 100KAP.

SWANSON L-LIZYNA 500MG 100KAP.

Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej, ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres, dbającym o swój wygląd.

30 innych produktów w tej samej kategorii: