Narine Jogurt Matsun - zakwaska do przygotowania jogurtu w domu Zobacz większe

Narine Jogurt Matsun - zakwaska do przygotowania jogurtu w domu

Ocena 
mpn3862

39,80zł brutto


Starter do samodzielnego przygotowania fermentowanego napoju mlecznego, na bazie naturalnego bukietu bakterii probiotycznych Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2. Matsun jest znany i stosowany w tradycji armeńskiej od ok. 5 tysięcy lat.

Więcej szczegółów

Udostępnij

Jogurt Matsun - zakwaska do przygotowania jogurtu w domu

Skład:
Jedno opakowanie zawiera 5 jednostek suchego fermentu w celu przygotowania pięciu porcji jogurtu z 1 litra mleka każda.

Właściwości:
Jest to mleczny produkt sfermentowany przez Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2

W wyniku procesu fermentacji kwasu mlekowego dochodzi do rozszczepienia białek z mleka na mniejsze łańcuchy, dlatego produkt jest przyswajany przez organizm lepiej niż mleko.

Jogurt Matsun jest to ormiański tradycyjny produkt używany do robienia wielu potraw, jak naleśniki, ciasto na pierogi, sosy, zupy, desery, napoje czy pieczywo.

Sposób przygotowania:
  1. Ważnym warunkiem przygotowania produktu wysokiej jakości są czyste naczynia. Wszystkie naczynia do przygotowania jogurtu należy wyparzyć w gorącej wodzie lub w piekarniku.
  2. 1L mleka gotować przez kilka minut i schłodzić do 38-42°C.
  3. Rozpuścić zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody lub mleka (34-35°C) i dodać do pozostałego mleka. Dobrze wymieszać.
  4. Rozlać do pojemników w celu dojrzewania: 
    1. Użyć jogurtownicy. Wlać gotowy produkt do pojemników na jogurt i pozostawić włączone na 5-12 godzin. Po tym czasie wyłożyć słoiki z jogurtem i włożyć do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu lub
    2. Umieścić mieszaninę mleka z zaczynem w szklanym słoju (1 litr) i zapewnić stałą temperaturę 38-42°C (owinięte w ręcznik, koc itp.). Czas przebywania wynosi 6-12 godzin. Po tym czasie włożyć szklany słoik do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.
Uwaga produkt boi się przegrzania powyżej 42 C, zwróć uwagę na temperaturę grzania jogurtownicy.

Warunki przechowywania:
Zakwaska powinna być przechowywana w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż + 8°C.
Technologia opakowania oraz specjalny proces produkcji gwarantuje zachowanie żywotności  bakterii probiotycznych oraz ich odpowiedniej dawki w trakcie transportu poza warunkami chłodniczymi.

Okres przydatności do zużycia: 2 lata

Masa netto: 5g

 

Bądź pierwszym który napisze opinię!

Napisz opinię
Narine Jogurt Matsun - zakwaska do przygotowania jogurtu w domu

Narine Jogurt Matsun - zakwaska do przygotowania jogurtu w domu

Starter do samodzielnego przygotowania fermentowanego napoju mlecznego, na bazie naturalnego bukietu bakterii probiotycznych Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2. Matsun jest znany i stosowany w tradycji armeńskiej od ok. 5 tysięcy lat.

6 innych produktów w tej samej kategorii: