P3530
16,90zł brutto
brutto
Są to surowce bogate w berberynę – alkaloid o licznych właściwościach prozdrowotnych, odgrywający istotną rolę zarówno w tradycyjnej jak i we współczesnej medycynie
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Udostępnij
Berberys zwyczajny to roślina przybierająca formę krzewu o średniej wysokości około 2 metrów. Z pnia pokrytego szarą korą wyrastają gałązki pokryte cierniami i jajowatymi lub eliptycznymi liśćmi. Między majem a czerwcem krzew wydaje także żółte kwiaty, a w późniejszym czasie rodzi czerwone owoce o kształcie wydłużonych jagód. Berberys zwyczajny jest rośliną dość rzadką, choć z Polsce można go spotkać zaskakująco często: pojawia się zarówno w lasach, jak i przy polach i łąkach. Ziołolecznictwo interesuje się berberysem, ponieważ dostrzega w nim cenne substancje czynne: skupione zarówno w korzeniu, jak i korze, gałązkach, liściach i owocach.
Są to surowce bogate w berberynę – alkaloid o licznych właściwościach prozdrowotnych, odgrywający istotną rolę zarówno w tradycyjnej jak i we współczesnej medycynie
Naturalnym obszarem występowania berberysu zwyczajnego jest Europa, północno-zachodnia część Afryki, Azja i Ameryka Północna. Zastosowanie medyczne tej rośliny posiada najdłuższą historię w Azji. Tradycyjna medycyna chińska i medycyna ajurwedyjska wykorzystują korę i korzeń berberysu już od kilku tysięcy lat, aby wesprzeć funkcjonowanie jelit i wątroby, złagodzić dolegliwości skórne, oczyścić organizm z bakterii, wirusów i grzybów oraz wzmocnić odporność. Berberys znali także starożytni Egipcjanie i stosowali go, aby uchronić się przed dżumą.
Korzeń berberysu jest stosowany tradycyjnie przy problemach z układem trawiennym, niestrawności, biegunkach, artretyzmie, bólu stawów, bólu pleców w odcinku lędźwiowym, hemoroidach, malarii i leiszmaniozie (zakażeniu pasożytniczym).
Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wspomaga procesy trawienne
Wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego
Wspomaga metabolizm glukozy i cholesterolu
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
Wspiera naturalną odporność organizmu
Pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe
Sposób użycia: 1 łyżka stołowa na litr wody, gotować 15-20 minut na wolnym ogniu. Przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie między posiłkami jak herbatę.
Korzeń w całości, do samodzielnego rozdrobnienia
Produkt wart swojej ceny. Towar bardzo dobrej jakości.
Serdecznie polecam zakupy.
6 innych produktów w tej samej kategorii: