Nat Vita
P3366
29,90zł brutto
brutto
Galgant (Alpinia lekarska) mielony jest jednym z ziół polecanych w diecie Świętej Hildegardy.
Galgant łagodzi chorobę lokomocyjną, zapobiega zawrotom głowy.
Polecany jest w stanach osłabienia i wyczerpania.
Poprawia trawienie i apetyt jak także zapobiega kolkom jelitowym oraz posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Udostępnij
Alpinia galgant (Alpinia galanga (L.) nosząca także nazwę gałgant chiński lub dziki kardamon
Galgant łagodzi chorobę lokomocyjną, zapobiega zawrotom głowy.
Polecany jest w stanach osłabienia i wyczerpania.
Poprawia trawienie i apetyt jak także zapobiega kolkom jelitowym oraz posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Korzeń galgantu mielony jest to czysta przyprawa z dzikich zbiorów (Alpinia officinarum) o jakości zgodnej z Farmakopeą.
Roślina ta jest znana pod nazwą alpinia lekarska i należy do grupy kłaczy imbirowatych.
U Hildegardy jest on jednym z ważniejszych środków.Korzeń galgantu natychmiast ożywia! Odczujecie natychmiast jego rozgrzewające działanie. Na początku przyprawiajcie potrawy ostrożnie, gdyż galgant jest bardzo pikantny. Jednakże według Hildegardy wskazane jest jego częste stosowanie (np. w celu poprawy trawienia - m.in. zapobiega rozwojowi drobnoustrojów patogennych w jelitach)
Hildegarda z Bingen:
„…kto ma bóle w sercu, niech weźmie wystarczającą ilość alpinii lekarskiej, a będzie mu lepiej”.
„Kiedy boli kręgosłup czy mięśnie, przez nadmiar złych soków, weź alpinię lekarską z ciepłym winem i pij często, a ból odejdzie od ciebie”
Zastosowanie:
1-3 szczypty mielonengo galgantu dodawać do potraw np. mięsnych, warzywnych.
Można go także dodawać do marynat, dyni, sałatej owocowych, kompotów, marmolad, w których w stężeniu 3-7% działa konserwująco.
Skład: mielony korzeń galgantu 100%, 100g
Nie należy go stosować u osób z owrzodzeniami żołądka i jelit.
Może także powodować kichanie.
Produkt wart swojej ceny. Towar bardzo dobrej jakości.
Serdecznie polecam zakupy.
6 innych produktów w tej samej kategorii: