Pyłek kwiatowy 200g. Bartnik Zobacz większe

*Pyłek kwiatowy 200g. Bartnik

3125

23,50zł brutto

Pyłek kwiatowy jest produktem roslinnym, zebranym i częściowo przetworzonym przez pszczoły. Pyłek jest mieszaniną pochodzącą z różnych roślin, stąd jego różnokierukowe działanie. Pyłek przetworzony przez pszczoły i skladowany w plastrach jest nazywany pierzgą, zwaną również pszczelim chlebem i jest podstawowym pokarmem białkowym rodziny pszczelej.

Więcej szczegółów

Udostępnij

Pyłek kwiatowy jest produktem roslinnym, zebranym i częściowo przetworzonym przez pszczoły. Pyłek jest mieszaniną pochodzącą z różnych roślin, stąd jego różnokierukowe działanie. Pyłek przetworzony przez pszczoły i skladowany w plastrach jest nazywany pierzgą, zwaną również pszczelim chlebem i jest podstawowym pokarmem białkowym rodziny pszczelej.


Pyłek kwiatowy zawiera grupy związków chemicznych takich jak: witaminy (B, B1, B12, A, C, E, P, PP, kwas pantotenowy i foliowy), białka, tłuszcze, węglowodany oraz sole mineralne. Dotychczas w pyłku zidentyfikowano ponad 200 związków chemicznych., Przeciętnie pyłek zawiera 20 - 40 % białka.

Sposoby podawania i dawkowanie
Stosuje się 20 - 40 g pyłku kwiatowego dziennie, co odpowiada ilości 3 - 5 łyżeczek dla dorosłych i 1 - 2 łyżeczki dla dzieci. Pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie przed jedzeniem. Czas kuracji 1 - 3 miesięcy i można ją powtarzać 2 - 4 rzy w ciągu roku. Celem zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłku rozdrabnia się poprzez zmielenie w młynku lub rozpuszczenie w ciepłej woedzie. W środowisku wodnym ziarna ulegają pęcznieniu i po 2 - 3 godzinach pękają uwalniając swoją zawartość. Do tego celu można użyć: mleka, soku owocowego lub warzywnego. Zmielony pyłek można rozmieszać w proporcji od 1 : 1 do 1 : 4 z miodem, twarogiem, jogurtem, konfiturami. Tak przygotowany przyjmuje się w ilości 1 łyżki stołowej 3 razy dziennie. Pyłek używany bez rozdrobnienia jest wykorzystywany w 10 - 15 %. Natomiast po rozdrobnieniu lub rozpuszczeniu w płynach dostepność składników biologicznie czynnych wzrasta do 60 - 80 %.
Uwaga: W płynach rozpuszcza się się tylko tyle pyłku ile jest potrzebne do jednorazowego spożycia.

 

Napisz opinię

*Pyłek kwiatowy 200g. Bartnik

*Pyłek kwiatowy 200g. Bartnik

Pyłek kwiatowy jest produktem roslinnym, zebranym i częściowo przetworzonym przez pszczoły. Pyłek jest mieszaniną pochodzącą z różnych roślin, stąd jego różnokierukowe działanie. Pyłek przetworzony przez pszczoły i skladowany w plastrach jest nazywany pierzgą, zwaną również pszczelim chlebem i jest podstawowym pokarmem białkowym rodziny pszczelej.

30 innych produktów w tej samej kategorii: