SOLGAR SUPER ACAI ekstrakt z brazylijskiej jagody Zobacz większe

SOLGAR SUPER ACAI ekstrakt z brazylijskiej jagody

Ocena 
mpn2630

115,00zł brutto


Swoją popularność jagoda acai zawdzięcza przede wszystkim swoim właściwościom leczniczym, energetycznym i odżywczym, nie bez powodu nazywana jest cudem odżywczym. Acai dostarcza tyle niezbędnych minerałów, witamin, pierwiastków, aminokwasów i przeciwdziała tylu różnym chorobom i powoduje tyle pozytywnych efektów, że wydaje się to nie możliwe, ale tak jest, co potwierdzają liczne testy i badania

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Udostępnij

SOLGAR SUPER ACAI ekstrakt z brazylijskiej jagody

Preparat Solgara zawiera świeży standaryzowany ekstrakt z owoców Acai. Owoc Acai charakteryzuje ogromny potencjał antyoksydacyjny. Badania wykazały, że jest w nim znacznie więcej silnie aktywnych antyoksydantów niż w czerwonych winogronach i nawet 30 krotnie więcej niż w czerwonym winie. Ta super jagoda posiada udokumentowany wysoki potencjał prozdrowotny, który zawdzięcza swojemu wyjątkowemu składowi i warunkom klimatycznym, w których rośnie. Do tej pory nie znaleziono na świecie surowca (owocu), który pod względem wartości odżywczej mógłby z nią konkurować.

  • Dawkowanie 2 kapsułki dziennie
  • Opakowanie 50 kapsułek
  • Kuracja 25 dni.

 

Skład: Ekstrat z Acai ((Euterpe oleracea) (owoce) (ekstrakt 20:1, równowartość 3000 mg sproszkowanych nieprzetworzonych jagód)) 150mg

Budowa i skład

Bardzo ciekawie wygląda skład tej jagody. Jest ona dobrymźródłem energii dla organizmu; 100 g dostarcza około 534 kcal. Zawiera 60% kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (w tym 52% kwasu oleinowego) i 11% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym 12% kwasu linowego). Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią około 28%. W acai stwierdza się również obecność trzech fitosteroli – ß- -sitosterolu (0,44 mg/g), kompesterolu (0,03 mg/g) i sigmasterolu (0,04 mg/g). Owoc ten charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego przy bardzo małej zawartości cukrów prostych. Uwagę zwraca duża zawartość białka (8,1 g/100 g i obecnośćw jego spectrum 19 aminokwasów, w tym wszystkich egzogennych). Obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E) naturalnie koreluje z zawartością tłuszczów w tej jagodzie. Znajdziemy w niej również całe bogactwo witamin z grupy B i wiele składników mineralnych (magnez, miedź, cynk, mangan, selen, krzem, molibden). Warto tu nadmienić, iż zdaniem wielu badaczy jagoda acai zawiera ponad 50 niezidentyfikowanych dotąd substancji, które nie występują w innych owocach. Naukowców jednak najbardziej zafascynował ogromny potencjałantyoksydacyjny polifenoli zawartych w acai.

Najważniejsze są korzyści dla organizmu ze spożywania jagód acai:

1. Zwiększenie energii witalnej;  Składniki odżywcze açai (a przede wszystkim duże ilości naturalnych lipidów) zapewniają niezbędną dawkę energii potrzebną do uprawiania sportu, lub po prostu do wykonywania codziennych obowiązków.

2. Poprawa kondycji umysłowej; Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega3 są budulcem dla ok. 60% ludzkiego mózgu. Produkty żywnościowe bogate w tłuszcze omega3, w tym jagoda acai, znacznie zmniejszają szansę na zakłócenia w pracy mózgu oraz usprawniają ogólną funkcjonalność umysłu (w tym czujność i bystre myślenie).

3. Wzmocnienie i zwiększenie wydajności organizmu; Białko jest podstawowym składnikiem hormonów oraz tkanek – elementów składowych organizmu. Pokarm bogaty w białka wzmacnia nasze narządy wewnętrzne, mięśnie, a także włosy, skórę i paznokcie, których zewnętrzne warstwy zawierają białko. Korzystne dla organizmu substancje chemiczne w açai wspomagają efekt synergii – większych i lepszych efektów procesów zachodzących w organizmie, osiągniętych tym samym nakładem pracy. Oznacza to, że organizm pracuje wydajniej bez konieczności zwiększenia wysiłku.

4. Redukcja zmęczenia; Mieszanka niezbędnych aminokwasów i mikroelementów, którą zawiera acai, znacznie przyspiesza regenerację energii po dużym wysiłku.

5. Zwiększenie wytrzymałości i pracy układu mięśniowego;

6. Oczyszczanie organizmu; Jagody acai przez wieki używano w celu oczyszczenia organizmu z substancji trujących i szkodliwych. W współczesnym jedzeniu jest tyle uzdatniaczy i konserwantów, że organizm ludzki nie jest w stanie w naturalny sposób się z nimi uporać.

7. Polepszanie trawienia i wypróżniania; Błonnik pokarmowy jagody acai ułatwia trawienie i poprawia stan przewodu pokarmowego, w tym odcinka jelita szczególnie narażonego na różne schorzenia i nieprawidłowości – okrężnicy.

8. Łagodzenie stresu; Acai pomaga regulować poziom hormonów odpowiedzialnych za wydajność i poprawne funkcjonowanie organizmu w sytuacjach stresowych. Nadprodukcja tego hormonu prowadzi do szkodliwych stanów napięcia nerwowego, natomiast odpowiedni jego poziom pomaga przystosować się do warunków stresowych i lepiej je znosić.

9. Spowolnienie procesu starzenia; Składniki energetyczne i silne antyoksydanty w açai utrzymują stan maksymalnej wydajności komórek i potrafią dzięki temu spowolnić procesy starzenia.

10. Poprawa funkcjonowania seksualnego; Przeciwzapalne oraz oczyszczające właściwości açai potrafią przeciwdziałać niepłodności wywołanej stresem, zanieczyszczeniem środowiska, a także schorzeniami powodowanymi przez wolne rodniki (np. różnymi formami nowotworów).

11. Poprawa wzroku; Sok z acai, dzięki swym właściwościom wzmacniającym naczynia włosowate, pomaga zapobiegać uszkodzeniom naczyć krwionośnych siatkówki oka (in. retinopatii cukrzycowej), będącym jednym ze stadiów przebiegu cukrzycy i prowadzącym do ślepoty. Beta-karoten i witamina C obecne w acai mają pozytywny wpływ na stan zdrowia oka ludzkiego oraz obniżają ryzyko wystąpienia schorzeń i komplikacji po zwyrodnieniu plamki żółtej.

12. Wzmocnienie systemu odpornościowego; Acai wzmacnia układ immunologiczny, usprawniając naturalną odporność organizmu. Składniki acai mają właściwości wzmacniające system odpornościowy, dzięki czemu wydatnie zwiększają ochronę organizmu przed bakteriami, wirusami i substancjami szkodliwymi. Najnowsze badania wykazują, że beta-sitosterol obecny w acai zapobiega szkodliwemu działaniu hamującemu reakcje odpornościowe organizmu i stymuluje działanie leukocytów.

13. Obniżenie poziomu złego cholesterolu i podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu; Acai to nie tylko bogactwo antyoksydantów, ale także i innych substancji odżywczych jak niezbędne kwasy tłuszczowe. Badania wykazują, że te właśnie kwasy tłuszczowe wspomagają redukcję niskiej gęstości cholesterolu (szkodliwego cholesterolu) i jednocześnie utrzymują właściwy poziom wysokiej gęstości cholesterolu (dobrego cholesterolu). Prowadzi to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób układu krążenia, a także udaru mózgu.

14. Obniżenie poziomu ciśnienia krwi; Dzięki fitosterolom (sterolom pochodzenia roślinnego) obecnym w błonach komórkowych jagody açai możliwe jest skuteczniejsze łagodzenie objawów schorzeń związanych z nieprawidłowym ciśnieniem krwi. Antocyjaniny w wyciągu z acai chronią naczynia krwionośne (żyły, arterie i naczynia włosowate) obniżając ich kruchość i dzięki temu zmniejszają ryzyko uszkodzeń różnych części układu krwionośnego.

15. Regulacja poziomu cukrów i tłuszczów w organizmie; Spożywanie pokarmów o niskim wskaźniku glikemicznym jest zalecane zarówno dla osób chorych na cukrzycę, jak i dla zdrowych. Acai posiada wyjątkowo niski wskaźnik glikemiczny i dlatego jest cennym składnikiem diety niskoglikemicznej (redukującej szkodliwe ilości cukru we krwi).

16. Regulacja wagi ciała; Niski wskaźnik glikemiczny jagody acai świadczy też o właściwościach sprzyjających utrzymywaniu właściwej wagi i wspomagających dietę: acai pomaga kontrolować apetyt i zmniejsza uczucie głodu.

17. Zapobieganie szkodliwemu działaniu wolnych rodników; Szkodliwe działanie wolnych rodników (in. utlenianie) jest jedną z głównych przyczyn osłabienia lub zakłoceń działania systemu odpornościowego. Uszkodzenia komórkowe wskutek dziłania wolnych rodników są też przyczyną wielu poważnych chorób, takich jak choroba Alzheimera, cukrzyca, miażdżyca albo zapalenie stawów.

18. Poprawa ogólnego samopoczucia i zdrowia; Wyciąg z acai, bogaty w liczne niezbędne substancje i minerały, odżywia organizm i bierze udział w jego regeneracji i ochronie. Witaminy B i inne składniki odżywcze acai łagodzą stres i usprawniają komunikację między komórkami mózgu, wspomagając produkcję neuroprzekaźników takich jak dopamina lub serotonina, odpowiedzialna między innymi za zdrowy sen i regulację temperatury ciała.

19. Hamowanie objawów i postępowania rożnych chorób, między innymi: raka, prostaty, Alzheimera i innych.

20. Pomaga zapobiegać osteoporozie. Acai jest bogata w wapń, dzięki czemu uzupełnia niedobory żywieniowe wapnia, prowadzące do ubytku masy kostnej i ogólnego osłabienia kości.

21. Łagodzi objawy cyklu menstruacyjnego. Sok z acai jest ulgą dla kobiet, które cierpią na silne bóle menstruacyjne. Dzięki bogatej zawartości wapnia, wyciąg z acai okrywa ściankę macicy odsłoniętą przez złuszczającą się błonę śluzową, zmniejszając ból spowodowany skurczami i opuchlizną.

 22. Wspomaga profilaktykę chorób serca. Jagoda acai zawiera polifenole, podstawowy składnik diety poprawiającej stan serca. Polifenole hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Polifenole w acai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.

 23. Przeciwdziała infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Infekcja bakteryjna, wirusowa lub grzybicza następuje wtedy, gdy zarazkom uda się pokonać system immunologiczny organizmu. Wyciąg z acai zawiera całe bogactwo substancji wspomagających system immunologiczny i udaremniających infekcje.

 24. Posiada właściwości antymutagenne. Przeciwutleniacze zawarte w wyciągu z acai pomagają zapobiegać uszkodzeniom DNA prowadzącym do mutacji i przemian nowotworowych, dzięki czemu przeciwdziała szkodliwym substancjom takim jak karcynogeny i mutageny.

 25. Pomaga zwalczać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Składniki odżywcze acai (szczególnie szeroka gama antyoksydantów) pomagają chronić oraz regenerować zwieracz dolny przełyku, uszkodzony wskutek cofania się kwaśnej treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Ich właściwości anty kwasowe zmniejszają ryzyko powikłań, mogących powstać wskutek zalegania treści kwasowej w przełyku (owrzodzenie, krwawienie, zapalenie krtani).

 

Bądź pierwszym który napisze opinię!

Napisz opinię
SOLGAR SUPER ACAI ekstrakt z brazylijskiej jagody

SOLGAR SUPER ACAI ekstrakt z brazylijskiej jagody

Swoją popularność jagoda acai zawdzięcza przede wszystkim swoim właściwościom leczniczym, energetycznym i odżywczym, nie bez powodu nazywana jest cudem odżywczym. Acai dostarcza tyle niezbędnych minerałów, witamin, pierwiastków, aminokwasów i przeciwdziała tylu różnym chorobom i powoduje tyle pozytywnych efektów, że wydaje się to nie możliwe, ale tak jest, co potwierdzają liczne testy i badania

6 innych produktów w tej samej kategorii: