Pyłek kwiatowy 200g. Bartnik Zobacz większe

Pyłek kwiatowy 200g. Bartnik

23,50zł brutto

Pyłek kwiatowy jest produktem roslinnym, zebranym i częściowo przetworzonym przez pszczoły. Pyłek jest mieszaniną pochodzącą z różnych roślin, stąd jego różnokierukowe działanie. Pyłek przetworzony przez pszczoły i skladowany w plastrach jest nazywany pierzgą, zwaną również pszczelim chlebem i jest podstawowym pokarmem białkowym rodziny pszczelej.

Więcej szczegółów

Udostępnij

Pyłek kwiatowy jest produktem roslinnym, zebranym i częściowo przetworzonym przez pszczoły. Pyłek jest mieszaniną pochodzącą z różnych roślin, stąd jego różnokierukowe działanie. Pyłek przetworzony przez pszczoły i skladowany w plastrach jest nazywany pierzgą, zwaną również pszczelim chlebem i jest podstawowym pokarmem białkowym rodziny pszczelej.


Pyłek kwiatowy zawiera grupy związków chemicznych takich jak: witaminy (B, B1, B12, A, C, E, P, PP, kwas pantotenowy i foliowy), białka, tłuszcze, węglowodany oraz sole mineralne. Dotychczas w pyłku zidentyfikowano ponad 200 związków chemicznych., Przeciętnie pyłek zawiera 20 - 40 % białka.


Pszczeli pyłek kwiatowy posiada działanie antybakteryjne, antyanemiczne, regenerujące, obniża poziom cukru we krwi, ogranicza proces miażdżycy, podnosi kondycję, wzmaga odporność organizmu, polepsza zdolność myślenia i koncentracji

Pszczeli pyłek kwiatowy i zdrowie
Sposoby podawania i dawkowanie
Leczniczo stosuje się 20 - 40 g pyłku kwiatowego dziennie, co odpowiada ilości 3 - 5 łyżeczek dla dorosłych i 1 - 2 łyżeczki dla dzieci. Pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie przed jedzeniem. Czas kuracji 1 - 3 miesięcy i można ją powtarzać 2 - 4 rzy w ciągu roku. Celem zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłku rozdrabnia się poprzez zmielenie w młynku lub rozpuszczenie w ciepłej woedzie. W środowisku wodnym ziarna ulegają pęcznieniu i po 2 - 3 godzinach pękają uwalniając swoją zawartość. Do tego celu można użyć: mleka, soku owocowego lub warzywnego. Zmielony pyłek można rozmieszać w proporcji od 1 : 1 do 1 : 4 z miodem, twarogiem, jogurtem, konfiturami. Tak przygotowany przyjmuje się w ilości 1 łyżki stołowej 3 razy dziennie. Pyłek używany bez rozdrobnienia jest wykorzystywany w 10 - 15 %. Natomiast po rozdrobnieniu lub rozpuszczeniu w płynach dostepność składników biologicznie czynnych wzrasta do 60 - 80 %.
Uwaga: W płynach rozpuszcza się się tylko tyle pyłku ile jest potrzebne do jednorazowego spożycia.

Zastosowanie pyłku
Choroby górnych dróg oddechowych - przyjmowanie profilatyczne pyłku zapobiega wystepowaniu chorób przeziębieniowych oraz grypy. dotyczy to szczególnie ludzi starszych. W przypadku zachorowania skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji. Miażdżyca - pyłek ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Stosowany jest zarówno w chorobie niedokrwiennej serca, jak i w nadciśnieniu, w okresie rekonwalescencji po zawale mięśnia sercowego oraz w zaburzeniach krążenia mózgowego głównie u starszych osób, a także w zaburzeniach krążenia obwodowego szczególnie kończyn dolnych.
Choroby przewodu pokarmowego - uporczywe zaparcia, przewlekłe biegunki, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Pyłek działa korzystnie i wybiórczo na florę bakteryjną przewodun pokarmowego poprzez zachowanie prawidłowego rozwoju bakterii saprofitycznych przy równoczesnym eliminowaniu bakterii chorobotwórczych. Pyłek zmaga czynność wydzielniczą żołądka poprzez normalizację perystaltyki jelit. W przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, korzystnie jest łączyć pyłek z propolisem.
Choroby wątroby - pyłek normalizuje zaburzoną w schorzeniach wątroby przemianę białek i odnawia jej uszkodzoną mikrostrukturę. Działa osłaniająco na komórki wątroby, zarówno w procesach zapalnych, toksycznych, pourazowych, jak i w przypadkach uszkodzeń polekowych. Wskazany jest w zapaleniach wątroby zarówno na tle bakteryjnym, jak i wirusowym.
Niedokrwistość - przyjmowanie pyłku powoduje wzrost czerwonych ciałek krwi, u dzieci 25 - 30% a u dorosłych 20%. Choroby alergiczne - pyłek należy stosować z wielką ostrożnością u osób wykazujących zwiększoną wrażliwość, szczególnie w przypadku pyłkowicy i astmie oskrzelowej. Korzystne jest tu stosowanie pyłku razem z miodem w stosunku 1 : 10. Zarówno pyłek jak i miód powinny pochodzić z roslin najbliższych miejsca stałego pobytu chorego. Kuracja miodowo-pyłkowa winna w celu zapobiegawczym wyprzedzać o 30 dni okresy nasilenia się ataków alergicznych.



Napisz opinię

Pyłek kwiatowy 200g. Bartnik

Pyłek kwiatowy 200g. Bartnik

Pyłek kwiatowy jest produktem roslinnym, zebranym i częściowo przetworzonym przez pszczoły. Pyłek jest mieszaniną pochodzącą z różnych roślin, stąd jego różnokierukowe działanie. Pyłek przetworzony przez pszczoły i skladowany w plastrach jest nazywany pierzgą, zwaną również pszczelim chlebem i jest podstawowym pokarmem białkowym rodziny pszczelej.

30 innych produktów w tej samej kategorii: