P1844
18,00zł brutto
brutto
1 łyżeczka słodzi jak 3 łyżeczki cukru.
Stevia to naturalny słodzik stosowany w krajach Ameryki Południowej oraz Azji. Jest bezkaloryczny, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy zębów i pomaga w walce z otyłością.
.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Udostępnij
ZIELONY LISTEK
- Domos Polska Sp. Zo.o.-
1 łyżeczka słodzi jak 3 łyżeczki cukru.
Stevia to naturalny słodzik stosowany w krajach Ameryki Południowej oraz Azji. Jest bezkaloryczny, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy zębów i pomaga w walce z otyłością. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać, ale nie chcą rezygnować ze słodkiej kawy i herbaty.
Stevia – naturalny słodzik
Stevia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechni używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna i wykazuje, potwierdzone badaniami, korzystne działanie m.in. w przypadku nadciśnienia i cukrzycy. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty.
Stevia jest od wieków uprawiana i stosowana w wielu krajach Ameryki Południowej. Używano jej do słodzenia gorzkich w smaku naparów ziołowych i herbaty oraz jako środek leczniczy. Stevia, według brazylijskiej medycyny tradycyjnej, wspomagała serce, leczyła zgagę, nadciśnienie, nadwagę, zakażenia. Współczesne badania potwierdziły, że stevia faktycznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy zębów i pomaga w walce z otyłością.
Słodycz w liściach
Odmian stevii jest ok. 150 i tylko jedna posiada drogocenne dla podniebienia i dobroczynne dla zdrowia słodkie liście. Jest to Stevia Rebaudiana Bertoni, która jest aż 30 razy słodsza od cukru. Stevia jest bezkaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania (w przeciwieństwie do sztucznych słodzików), ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i inne słodycze.
Słodko i zdrowo
Cukier i jego nadmierne spożycie prowadzą do wielu schorzeń, takich jak otyłość, cukrzyca czy próchnica zębów. Trudno jednak zrezygnować ze słodzenia chociażby kawy czy herbaty, dlatego wiele osób decyduje się na sztuczne słodziki. Ich smak pozostawia wiele do życzenia a lekarze i naukowcy spierają się co do ich wpływu na zdrowie. Z tych właśnie powodów rośnie na świecie popularność stevii - naturalnego słodzika, który ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale i zdrowotne. Słodzenie za pomocą stevii jest od kilkudziesięciu lat popularne w całej Azji, szczególnie w Japonii, gdzie stevia jest coraz częściej zamiennikiem cukru. W Unii Europejskiej stevia została zatwierdzona do stosowania jako dodatek do żywności (w tym także w Polsce) od grudnia 2011 roku (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.).
O stewii w skrócie:
Stewia to w pełni naturalny słodzik
Ma zero kalorii
Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
Może być długo przechowywany
Stewia nie powoduje próchnicy zębów
Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
Stevia może być uprawiana samodzielnie
Produkt wart swojej ceny. Towar bardzo dobrej jakości.
Serdecznie polecam zakupy.
6 innych produktów w tej samej kategorii: